Bande dessinée
Néerlandais
Het bewogen leven van Vincent van Gogh blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. Stripmaker Barbara Stok neemt in dit verhaal de lezer mee naar de korte, intense periode die de schilder in Zuid-Frankrijk doorbrengt. Vincent droomt ervan in Arles een kunstenaarshuis te stichten voor zichzelf en zijn artistieke vrienden. Maar door aanvallen waarin hij volledig in de war is, uitmondend in het beruc
Titre
Vincent
Auteur
Barbara Stok
Langue
Néerlandais
Édition
5
Éditeur
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2015 | Autres éditions
141 p. : ill.
ISBN
9789038800394 (hardback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 40 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Er verschijnen de laatste tijd veel strips over schilders, dichters en schrijvers. Het onderwerp is kant en klaar ('een periode uit het leven van') en er is een publiek voor. Dat levert stripboeken op van wisselend niveau, omdat niet elke kunstenaar geschikt is voor een interessant stripverhaal. Een verrassend boek in dit biografische subgenre is van de hand van Barbara Stok. Ze maakt al jarenlang een humoristische autobiografische strip ('Barbaraal') die behoorlijk populair is. Met het verhaal over Vincent van Gogh in Frankrijk probeert ze iets nieuws. Aanvankelijk vraag je je af of haar uitgeklede stijl zal passen bij het werk van de tekenaar, maar dat werkt heel goed. Door de kale tekeningen en de realistische dialogen wordt Van Gogh een gewoon mens die worstelt met zichzelf en zijn eenzaamheid, in plaats van een mythologische figuur die zijn oor afsnijdt. De tekstloze platen van Van Gogh in de Zuid-Franse natuur (zonnebloemvelden!) zijn eenvoudig, maar overweldigd. Een echte aanra…Lire la suite

À propos de Barbara Stok

Barbara Stok (née en 1970) est un autrice de bande dessinée néerlandaise spécialisée dans la bande dessinée autobiographique, un genre qu'elle a contribué à populariser dans son pays.

En 2009, elle est la première femme à remporter le prix Stripschap, principale récompense néerlandaise pour un bédéaste.

Biographie

Récompense

  • 2009 : Prix Stripschap, pour l'ensemble de son œuvre

Notes et références

  • (en) Cet article est partiellement ou en totalité issu de l’article de Wikipédia en anglais intitulé « Barbara Stok » (voir la liste des auteurs).

Annexes

En lire plus sur Wikipedia