Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Mannen van God : de vele gezichten van de kerk

Mannen van God : de vele gezichten van de kerk

Persoonlijke getuigenissen van een aantal vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk in Vlaanderen.
Titre
Mannen van God : de vele gezichten van de kerk
Auteur
Bart Demyttenaere
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Van Halewyck, 2008
271 p. : ill.
ISBN
9789056178215
Placing suggestion
248.2 (SISO) Christendom ; Rooms-katholieke kerk (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bart Demyttenaere schreef eerder al boeken over zelfmoord, het gevangeniswezen, armoede en de vluchtelingenproblematiek. Na zijn tijd als seminarist werd hij een "ketter van God los". Recent evolueerde hij echter naar een nieuwe fascinatie voor het religieuze leven. De aanleiding hiervoor bleken een tiental trappistinnen te zijn uit zijn buurt, met wie hij intussen bevriend geraakte. Het resulteerde in een plan voor een trilogie, waarvan het eerste deel, De laatste zusters van Vlaanderen, in 2007 verscheen bij Van Halewyck. In dit tweede deel komen een aantal vertegenwoordigers van de Belgische kerk aan het woord.
In een voorwoord stelt de auteur de piramidale structuur van het boek voor, die de aloude hiërarchische structuur van de kerk volgt. Daarnaast waarschuwt hij al meteen voor de grote verscheidenheid van meningen en sommige regelrechte tegenspraken die je in de getuigenissen kan vinden.
Dan volgt een merkwaardige proloog, een persoonlijke brief van acht bladzijde…Lire la suite
Na zijn tijd als seminarist werd jeugd- en non-fictieauteur Bart Demyttenaere een "ketter van God los". Recent ontwikkelde hij echter een vernieuwde fascinatie voor het religieuze leven. Dat resulteerde in een plan voor een trilogie, waarvan het eerste deel, De laatste zusters van Vlaanderen verscheen in 2007*. In dit tweede deel komen een aantal vertegenwoordigers van de Belgische kerk aan het woord. In een voorwoord licht de auteur de piramidale structuur van het boek toe, dat de hiërarchie van de kerk volgt. Dan volgt een persoonlijke brief aan Jezus, waarin Demyttenaere zijn eigen levensverhaal doet. Vervolgens krijgen we gesprekken met een diakenkoppel, een kapelaan, een pastoor, een deken, een vicaris, hulpbisschop De Kesel van Mechelen-Brussel, bisschop Patrick Hoogmartens van Hasselt, en kardinaal Danneels. Achteraan volgen een verklarende woordenlijst en een bibliografie. Samen geven de interviews een realistisch beeld van de Vlaamse kerk en de manier waarop de betrokkenen om…Lire la suite