Livre
Néerlandais

Broere : de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste en ik

Bart Moeyaert (auteur)

Broere : de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste en ik

Public cible:
12-14 ans et plus
De jongste telg uit het gezin Moeyaert vertelt over zijn leven in het Vlaamse gezin met zeven zonen.
Titre
Broere : de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste en ik
Auteur
Bart Moeyaert
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019 | Autres éditions
231 p. : ill.
ISBN
9789021407524 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In het lieve en het negatieve

ANTWERPEN - In Broere maakt Bart Moeyaert (35) literatuur van zijn zes broers, zijn ouders en zijn jeugd. Deze week gaat de theaterversie van Broere in première, vanaf volgende week ligt de familie zwart op wit in de boekhandel. Wij gingen met Bart aan tafel zitten voor een gesprek over hem, zijn broers, zijn memee, zijn ouders en geluk. Bart Moeyaert maakt literatuur van zijn familie in Broere.

"De 31 verhalen in Broere tekenen mijn ouders en mijn broers in het lieve en het negatieve. Broere is op geen enkel moment kwetsend. Het zijn geen memoires. Op geen enkel moment haal ik het nostalgische beuling-met-appelmoes-dat-ons-samenhoudt boven. Er zal alleen discussie zijn over wie nu uiteindelijk de liefste is en wie de verste, de stilste, de liefste, de snelste en de oudste."

Niet dat ik zijn zes broers ken, maar ik weet zeker dat Bart de liefste is. En de beste (schrijver). Tijdens het interview formuleert hij zacht en bedachtzaam, alsof hij een verhaal vertelt en het tegelijk voor me omzet in schrijftaal. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam van een literaire figuur en die van de koning-peetvader mee. Bart Boudewijn Peter Moeyaert is genoemd naar het personage uit het boek van Anne de Vries: Bartje zoekt het geluk. Heeft hij het geluk gevonden ?

"Niet het geluk. Dat vind ik veel te groot", zegt Bart Moeyaert. "Tevredenheid, ja. Als ik niet zo’n woordpurist was,…Lire la suite

Wie niet groot is

Wat is een column, een boek met cd en een theatervoorstelling. Het is Broere, de nieuwe Moeyaert.

Het cliché wil dat een ongelukkige jeugd een goudmijn voor een schrijver is. Blij dat Bart Moeyaert met Broere toont dat een gelukkige jeugd voor een klaarkijkende schrijver minstens evenveel schatten kan bevatten. Met die boodschap wil hij blijkbaar een groot publiek bereiken: eerst was er een column in het Nieuw Wereldtijdschrift , in het voorjaar waren er try-outs van een theatervoorstelling en nu zijn er een boek met cd en een theatertournee. Broere is bij het lichtste en vrolijkste dat Moeyaert ooit gemaakt heeft. Het opzet is ondubbelzinnig autobiografisch: de foto's op het omslag van het boek tonen Moeyaert en zijn broers. Moeder en vader Moeyaert hebben het gepresteerd om zeven zonen op de wereld te zetten: de ondertitel noemt hen ,,de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste en ik''. Alleen in de opdracht van het boek vallen namen: ,,voor Jos, Marc, Rik, Jan, Pat, Paul, en de koning zaliger''.

Afgezien van die zeven zonen op rij en het b…Lire la suite

De Vlaamse schrijver (1964), ook in Nederland met name bekend door zijn jeugdromans, heeft met dit boek een zeer liefdevol en kostelijk familieportret geschreven. Het zijn korte anekdotes over vader, moeder, Memee en de zeven broers Moeyaert, verteld door de jongste telg. De verhalen ademen helemaal de sfeer van een groot gezin uit de jaren '60 en '70. De schrijver maakt gebruik van een warme en ontwapenende stijl en vertelt vanuit het perspectief van het kind. Dit resulteert in een luchtig boek over de jongensstreken van weleer. Deze herdruk bevat 49 verhalen, inclusief zeven later toegevoegde. Vertaald in het Frans, Engels, Duits en Italiaans en in 2001 bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Vanaf ca. 15 jaar.

À propos de Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Bart Peter Boudewijn Moeyaert, né le 9 juin 1964 à Bruges, est un auteur belge néerlandophone.

Biographie

Il est né le 7e garçon de sa fratrie, et avait ainsi comme parrain le roi Baudouin de Belges, comme veut la tradition. Son deuxième et troisième nom montrent qu'il est un enfant du parrainage Royal. (Peter ou “Pierre” se traduit en « parrain » en français) Il écrit de nombreux albums pour enfants, des romans pour adolescents/adultes, des pièces de théâtre ainsi que des recueils de poésie. Il monte souvent lui-même sur la scène.

En 2006-2007, il a été poète de ville ("stadsdichter") officiel d’Anvers, la ville flamande où il a vécu pendant plus de trente ans.

En 2019, il reçoit le prestigieux prix international suédois de littérature jeunesse, le prix commémoratif Astrid-Li…En lire plus sur Wikipedia