Livre
Néerlandais

De baas van alles

Bart Moeyaert (auteur), Katrien Matthys (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
De kat komt op zijn sluiptochten door de nacht allerlei andere dieren tegen. Ze praten over wie de baas van alles is. Met uitvouwbare en lichtgevende pagina's. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Katten, Honden
Titre
De baas van alles
Auteur
Bart Moeyaert
Dessinateur
Katrien Matthys
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2007 | Autres éditions
[32] p. : ill.
ISBN
9789022319543

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Stralingsgevaar

De filosofische fabel De baas van alles maakte furore op de Frankfurter Buchmesse, maar toont geen Bart Moeyaert in grote doen.

Een kat vindt een hond, achtergelaten bij een boom. Het enige wat hij doet, is liggen, huilen en wachten. Zoveel lijdzaamheid verbijstert de kat. 'Ik vind dat je iets moet doen aan wat je hier doet,' zegt ze. 'Alleen maar liggen - liggen liggen, liggen huilen, liggen wachten, is niet goed. Dat wordt je eind.' 'Ik wacht op de baas,' zegt de hond.
Het lijkt de kat een volstrekt onzinnig idee. Zo onzinnig dat het haar intrigeert. Wat drijft de hond? En wie is die baas eigenlijk? Ze gaat op onderzoek uit. Ze ontmoet een uil, in wiens ogen evenveel duistere geheimen te lezen staan als in de hare, een sluwe vos, vuurvliegjes die enkel aandacht hebben voor elkaar, een vlinder die nooit de kortste weg kiest tussen A en B, een mot die wanhopig op zoek is naar de baas van alles, en een haan en een hen wie het allemaal niet zoveel kan schelen. Allemaal staan ze op hun eigen manier in het leven.
De kat, die de hoofdrol speelt in De baas van alles van Bart Moeyaert, is een volbloed sce…Lire la suite

In dit dierenverhaal, speelt de kat de hoofdrol. Op zijn sluiptochten door de nachten, komt hij met allerlei andere dieren in gesprek: de uil, de vos, de hond, de vlinder, de mot, de hen en de haan. Wie is de baas, wie is de baas van alles? De gesprekken zijn vluchtig en vaag, soms bijna filosofisch. Antwoorden worden niet echt gegeven en het verhaal heeft een moeilijk einde: een kind roept de kat naar binnen en de kat luistert. Zou het kind als baas van alles bedoeld zijn? Het boek is opvallend van vormgeving; de bladzijden zijn om en om fluoriserend van kleur met zwarte opdruk en zwart met 'glow-in-the-dark' opdruk. Dit geeft in het donker een mooi - en extra mysterieus - effect. Bovendien kunnen de zwarte bladzijden naar links én naar rechts worden uitgevouwen zodat de toverpagina's twee keer zo breed worden. Door het filosofische karakter van het verhaal, is de zinsbouw soms wat gecompliceerd. Alles bij elkaar een verrassend boek. Erg leuk om voor te lezen of om samen (in het donk…Lire la suite

De baas van alles

Een hond ligt vastgebonden aan een boom te wachten op zijn baas die niet komt. Het wachten duurt lang en de hond heeft honger en dorst en vooral: hij mist zijn baas. De kat spoort hem aan zich los te maken van zijn boom en van zijn baas maar de hond is hondstrouw. De kat probeert niet aan de hond te denken maar dat lukt haar niet. Elke nieuwe dag wordt ze als het ware naar de hond getrokken. Ze praat met de uil en de vos en andere dieren over de hond en de baas die niet komt. Ze probeerde zich voor te stellen hoe het was, wachten op een baas. Ze wist hoe het was om zelf de baas te spelen, of om helemaal de baas te zijn. Die ene tel waar het om ging als ze een muis ving of een bromvlieg tegen de grond mepte. Als zij de baas was, was het ook een kwestie van wachten, maar dan op het goede moment. Dan komt de mot en die blijkt te wachten op 'de baas van alles'. En ze lijkt nog te weten waar hij woont ook. Als op een morgen de hond weg is, mist de kat hem enorm. Maar in het huis met het li…Lire la suite

À propos de Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Bart Peter Boudewijn Moeyaert, né le 9 juin 1964 à Bruges, est un auteur belge néerlandophone.

Biographie

Il est né le 7e garçon de sa fratrie, et avait ainsi comme parrain le roi Baudouin de Belges, comme veut la tradition. Son deuxième et troisième nom montrent qu'il est un enfant du parrainage Royal. (Peter ou “Pierre” se traduit en « parrain » en français) Il écrit de nombreux albums pour enfants, des romans pour adolescents/adultes, des pièces de théâtre ainsi que des recueils de poésie. Il monte souvent lui-même sur la scène.

En 2006-2007, il a été poète de ville ("stadsdichter") officiel d’Anvers, la ville flamande où il a vécu pendant plus de trente ans.

En 2019, il reçoit le prestigieux prix international suédois de littérature jeunesse, le prix commémoratif Astrid-Li…En lire plus sur Wikipedia