Wespennest

Autre titre Suzanne Dantine

Bart Moeyaert (auteur)

Wespennest

Autre titre Suzanne Dantine

Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Tijdens het jaarlijkse Zomerfeest zorgt een onbekende jongen op een scooter ervoor dat de rust in het dorp danig wordt verstoord.
Sujet
Gezin
Titre
Wespennest
Autre titre
Suzanne Dantine
Auteur
Bart Moeyaert
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2005 | Autres éditions
128 p.
ISBN
90-451-0264-1

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het in 1989 verschenen Suzanne Dantine, Moeyaerts derde adolescentenroman, noemt de auteur weleens zijn 'echte debuut', waarbij de eerder verschenen boeken (o.a. Duet met valse noten en Terug naar af) als leergeld golden. In 1997, toen Moeyaert zijn Vlaamse uitgeverij inruilde voor het Nederlandse Querido, herwerkte hij Suzannes relaas tot Wespennest. Zo verdween het motto van Angela Carter (The company of wolves), begint het boek met de komst van Wolf en leest het einde opvallend minder hoopvol, maar des te realistischer. In de herwerking toont de Bart Moeyaert van vandaag zich beter, de schrijver die schrapt en schaaft, zijn woorden afweegt. De recent verschenen vijfde herdruk hult zich in een knappe lay-out en werd uitgegeven in een reeks waarin eerder Duet met valse noten, Kus me en Blote handen verschenen.

Wat doe je als je met een wespennest geconfronteerd wordt? Volgens Wolf, een van de hoofdpersonages, zijn er twee…Lire la suite
Dit boek beslaat een dag uit het leven van de 14-jarige Suzanne. Met haar moeder heeft ze niet echt een hartelijke relatie. Moeder heeft het met wel meer dorpsgenoten aan de stok. Hoofdreden is de luidruchtige hondenkennel die een vriendin van haar bezit. Moeder en Suzanne willen de petitie tegen de kennel niet tekenen. Deze avond vindt het jaarlijkse Zomerfeest plaats. Als er 's middags een onbekende jongen in het dorp komt, wordt de schijnbare rust verstoord; de ruzie laait weer op. Deze jongen zorgt er tevens voor dat Suzanne een keuze moet maken. De schrijver herzag zijn boek 'Suzanne Dantine' uit 1989 bij de 3e druk inhoudelijk en stilistisch grondig. Wat overblijft is een mooi, poëtisch, eigentijds verteld verhaal. Een verschil is het open einde (in de oude uitgave was een epiloog opgenomen). Hierdoor blijft de lezer met een aantal toch wel belangrijke vragen zitten. Het boek is geschreven in een heldere stijl, waarbij een sfeer wordt opgeroepen die boeit van het begin tot het e…Lire la suite

Wespennest

‘Je kunt kiezen,’ zegt hij. ‘Of je boort je vinger in het nest en je komt onder de bulten te zitten, of je holt heel hard weg.’ Suzanne slaat de raadgeving van Wolf om voor de tweede optie te kiezen in de wind. Ze heeft het gevoel dat ze niet anders kan, ze heeft het gevoel dat het de enige oplossing is. De oplossing die haar verleden en heden met elkaar zal verenigen. Deze vijfde druk van 'Suzanne Dantine', ondertussen onder de titel 'Wespennest' en sinds de derde druk in een volledig herschreven versie, blijft een prachtig boek. In mooie, poëtische bewoordingen sleept Moeyaert je mee in de wereld van Suzanne Dantine. Het in de ik-vorm geschreven verhaal maakt dat je meteen echt in het verhaal zit, het wordt een beetje jouw verhaal. De flashbacks afgewisseld met het heden vormen samen één verhaal en vloeien verbazingwekkend spontaan in elkaar over. Een gevoelig pareltje vertelkunst. Gewoon een boek dat je moet lezen.

À propos de Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Bart Baudouin Moeyaert, né le 9 juin 1964 à Bruges, est un auteur belge néerlandophone.

Biographie

Il est né le 7e garçon de sa fratrie, et avait ainsi comme parrain le roi Baudouin de Belges, comme veut la tradition. Son deuxième nom montre qu'il est un enfant du parrainage Royal. Il écrit de nombreux albums pour enfants, des romans pour adolescents/adultes, des pièces de théâtre ainsi que des recueils de poésie. Il monte souvent lui-même sur la scène.

En 2006-2007, il a été poète de ville ("stadsdichter") officiel de Silly, ville où il vit actuellement.

En 2019, il reçoit le prestigieux prix international suédois de littérature jeunesse, le prix commémoratif Astrid-Lindgren.

En 2020, il est à nouveau sélectionné pour représenter son pays, la Belgique, pour le Prix Hans-Christian-Andersen, dans la c…En lire plus sur Wikipedia