Livre
Néerlandais

In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos

Bart Slijper (auteur)

In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos

Biografie van de Nederlandse dichter Willem Kloos (1859-1938). Slijper bespreekt de invloed van Kloos' liefdesrelaties met Jacques Perk en Albert Verwey op zijn poëzie. Hij presenteert Kloos als een kwetsbare man, beheerst door gekneusde passies. Na een zelfmoordpoging belandde Kloos in een inrichting.
Titre
In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos
Auteur
Bart Slijper
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2012
325 p. : ill.
ISBN
9789035135291 (hardback)
Placing suggestion
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 21 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Willem Kloos (1859-1938), de bezieler van de Tachtigers en hun grensverleggende tijdschrift De nieuwe gids, komt er in Slijpers biografie bekaaid af. Zijn leven wordt geschetst in nauwelijks 250 bladzijden, foto’s incluis. Bovendien valt Slijper met de deur in huis, anno 1880, en gaat erg snel over tot de orde van de dag: de toestanden in en om De nieuwe gids, de vriendschap en ruzie met Jacques Perk, de eraan voorafgaande en terugkerende jaloezie, Perks einde op amper 22-jarige leeftijd, Perks opvolger als Kloos-protegé ‘Albertje’ Verwey. Na vijftig bladzijden weten we meer over Perk dan over Kloos. Dat valt te vergoelijken door het feit dat Perk Kloos gemaakt heeft tot wat hij is geworden. Bovendien schrijft Slijper bijzonder goed en meeslepend.
Maar ik heb de indruk dat deze biografie haastig is geschreven, met behulp van de vele digitale bestanden, en dat Slijper niet veel op pad is gegaan. Waar zijn bijvoorbeeld de brieven van Kloos gebleven die zich in het Antwe…Lire la suite
Willem Kloos (1859-1938) is een symbool in de Nederlandse literatuur, vanwege zijn dichterschap, zijn vriendschap met Jacques Perk en als oprichter van De Nieuwe Gids. Dat speelde allemaal aan het einde van de negentiende eeuw. Daarna heeft Kloos nog zo'n veertig jaar veel kritieken geschreven, oneindig veel gecorrespondeerd en zijn rol als grote dichter goed gespeeld, al nam niemand dat meer serieus. Bart Slijper schreef nu zijn biografie. Het is een boek geworden dat in feite alleen over twee vriendschappen gaat, die met Jacques Perk en later die met Albert Verwey. Slijper focust zich op de 'liefde die vriendschap heet' en zet daarvoor ook het dichtwerk van Kloos in. Jammer dat niet het hele leven en de literairhistorische duiding daarvan behandeld zijn. De biograaf zit zo dicht op de huid van Kloos dat hij weinig oog voor de context heeft.