Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Ver-geet-mij-niet : over het verborgen leven van een Joods meisje

Bart Van Es (auteur), René van Veen (traducteur)

Ver-geet-mij-niet : over het verborgen leven van een Joods meisje

Biografie van Lien de Jong (1933), een joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind moest onderduiken en daarna bij haar onderduikouders bleef wonen.
Titre
Ver-geet-mij-niet : over het verborgen leven van een Joods meisje
Auteur
Bart Van Es
Traducteur
René van Veen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The cut out girl
Titre parallèle
Vergeet mij niet : over het verborgen leven van een Joods meisje
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
301 p. : ill.
ISBN
9789403118208 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Alleen op de wereld

Biografie. De prestigieuze Britse Costa Book Award gaat onverwachts naar het levensverhaal van een Nederlands Joods meisje. Een professor uit Oxford klopt met zijn bescheiden biografie de internationale hype Sally Rooney. De jury vindt Ver-geet-mij-niet 'de verborgen parel van 2018'. Terecht.

Er zijn al zoveel boeken over de oorlog en de Jodenvervolging. Dus waarom er nog een bij doen, vraagt Bart van Es zich halverwege Ver-geet-mij-niet af. 'Er zijn ook al zoveel liedjes over de liefde', repliceert Lien de Jong. Zij is het onderwerp van Van Es' boek. Zij was een Joods meisje uit Den Haag dat uit de handen van de nazi's en hun Nederlandse collaborateurs gered werd. Van Es is de kleinzoon van de reddende engelen. Samen reconstrueren ze het spannende, dramatische maar ook kleinmenselijke verhaal.

Bart van Es (46) woont sinds 1986 in Engeland. De literatuurprofessor en Shakespeare-kenner heeft Nederlandse roots. In 2014 besluit hij het academische pad even te verlaten en, voor alle sporen uitgewist zijn, research te doen naar Lientje. Zij is als achtjarige door zijn grootouders, links geëngageerde verzetslui in Dordrecht, in 1942 een tijdje in hun gezin opgevangen en gered van de gaskamers. Na de oorlog keerde ze terug bij de Van Essen - haar ouders waren vermo…Lire la suite

Levensverhaal van de joodse vrouw Lien de Jong (1933) die in 1942 onderduikt bij de familie Van Es (grootvader van de auteur van het boek). Haar ouders worden vermoord en Lien blijft na de oorlog bij haar 'onderduikouders' wonen, waar ze een goede band mee opbouwt. Het interessantste deel van het boek is juist die periode ná de oorlog, want dat schetst een goed beeld van de nauwe en toch vaak complexe band tussen het joodse onderduikkind en onderduikouder. Lien weet onder moeizame omstandigheden langzaam – en pas laat in haar leven – haar weg te vinden en haar leven vorm te geven. De breuk tussen haar en haar onderduikouders, waar de auteur al vroeg in het boek aan refereert, is uiteindelijk een anti-climax en niet echt boeiend. Het verhaal is vrij uitgesponnen, met veel (overbodige) observaties van de auteur zelf; minder pagina's had een leesbaarder boek opgeleverd. Maar je blijft als lezer wel doorlezen in het vlot geschreven verhaal dat gedragen wordt door het leven van Lien de Jon…Lire la suite