Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Kaas en de evolutietheorie

Bas Haring (auteur)

Kaas en de evolutietheorie

Public cible:
12-14 ans et plus
Uitleg van de evolutietheorie voor jonge mensen met aandacht voor de verschillende zienswijzen ten aanzien van de evolutieleer.
Titre
Kaas en de evolutietheorie
Auteur
Bas Haring
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2015 | Autres éditions
159 p. : ill.
ISBN
9789052406008 (sticker) 9789089241696 (paperback)
Placing suggestion
574 (SISO) Natuur (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Beeld je een clubje in van geile beren en een van beren die seks maar niks vonden. Wel, die uitzonderlijke beren bestaan niet meer: zij hebben zich immers niet voortgeplant. Vind je het dan gek dat de wereld stikt van de wellustelingen, vraagt Bas Haring. Deze Nederlandse professor promoveerde in kunstmatige intelligentie. Hij brengt Darwins evolutietheorie tot leven voor moderne tieners. Dat doet hij met schitterende analogieën: om natuurlijke selectie te visualiseren, stelt hij een voetbalteam samen; de genetische code werkt als de handleiding van een Boeiing. "Waarom doe je je best op school? Waarom streef je altijd naar meer en beter"? Omdat de strebers uit de vorige generaties beter overleefden en de rest niet. Het is wel eens leuk om je eigen gedrag vanuit de evolutietheorie te bekijken. In dat opzicht zijn wij biologische kopieermachines van onze genen.

Darwins theorie is verrassend simpel en verhelderend. Haring legt eerst de basis van de evolutietheorie uit, hoe het k…Lire la suite
De evolutietheorie is in simpele vorm wel eerder opgeschreven voor een jong publiek, maar nog nooit zo compleet en tot in zoveel detail als in dit boek. Het is bedoeld voor kinderen vanaf ca. 12 jaar, maar volwassenen kunnen er ook een hoop uit leren. De taal is geschikt voor kinderen en tieners en bevat veel herhaling. Dat is handig, want de evolutietheorie is makkelijk mis te verstaan en dat wordt zo misschien voorkomen. De schrijver is vindingrijk in zijn gebruik van analogieën (bijvoorbeeld uit de sport- en computerwereld). Heel veel maatschappelijk controversiële onderwerpen komen aan bod (Bestaat er zoiets als goed en kwaad? Bestaat God? Is homoseksualiteit natuurlijk?). Ook bevat het boek een aantal onderwerpen die wetenschappelijk vrij controversieel zijn. Met name over groepsselectie en culturele evolutie is het debat nog hevig gaande. Spaarzaam geïllustreerd met verduidelijkende zwartwittekeningen; uitgebreide inhoudsopgave.