Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Leugen & waarheid : in gesprek over de grote kwesties van onze tijd

Bas Heijne (auteur)

Leugen & waarheid : in gesprek over de grote kwesties van onze tijd

Genre:
Waarom groeit het wantrouwen jegens de wetenschap? Waarom trekken mensen zich steeds minder aan van feiten? Waarom is identiteit zo’n heet hangijzer geworden, in de politiek en in ons eigen leven? Waarom kost het zo veel moeite de zwarte bladzijden van onze geschiedenis onder ogen te zien? Waarom verdwijnt religie niet? Waarom is racisme zo hardnekkig? Hoe komt het dat de mens zowel goedmoedig is
Titre
Leugen & waarheid : in gesprek over de grote kwesties van onze tijd
Auteur
Bas Heijne
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Leugen en waarheid
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2021 | Autres éditions
188 pagina's
ISBN
9789044650464 (paperback)
Placing suggestion
309 (SISO) Maatschappijvisies (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bas Heijne (1960) schrijft al jarenlang essays voor onder andere de NRC en heeft veel van zijn columns gebundeld in boeken. Deze keer heeft hij de gesprekken gebundeld die hij tussen 2018 en 2020 voerde met een aantal wetenschappers. Met behulp van deze gesprekken probeert hij tegenkracht te bieden aan de waan van de dag en de idee dat elke waarheid een subjectieve waarheid is. Enkele van de wetenschappers die door Heijne aan de tand gevoeld worden, zijn Richard Wrangham, Ivan Jablonka en Hartmund Rosa. De vragen die Heijne aanroert, gaan vooral over de opkomst van het rechts-populisme en de opkomst van onvrede, nationalisme en problemen die te maken hebben met identiteit. Dat lang niet iedereen meedoet aan de globale samenleving en dat grote groepen mensen zich niet gehoord voelen, lijkt een rode draad in de interviews. Geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in actuele, filosofische kwesties.

À propos de Bas Heijne

CC BY 3.0 - Image by Robert Tjalondo

Bastiaan Johan (Bas) Heijne (Nimègue, 9 janvier 1960 - ) est un auteur, traducteur et présentateur à la télévision néerlandaise.

Biographie

Heijne passe sa jeunesse à Zwanenburg, village de la commune néerlandaise de Haarlemmermeer, dans la province de la Hollande-Septentrionale. Il fit ses études secondaires à Badhoevedorp. Il étudie la langue et la littérature anglaises à l’université d’Amsterdam.

Son premier roman, Laatste woorden (littéralement : Derniers mots), paraît en 1983. De 1984 à 1992, il écrit des contes de voyage pour l’hebdomadaire De Tijd, contes plus tard en partie réunis en un recueil paru sous le titre Vreemde reis (litt : Étrange Voyage).

En 1991, il débute au quotidien NRC Handelsblad comme essayiste et depuis 2001, y écrit une chronique hebdomadaire. Un recueil…En lire plus sur Wikipedia