Livre
Néerlandais

Mens/onmens : essay

Bas Heijne (auteur)

Mens/onmens : essay

Genre:
Verontruste bedenkingen over het populisme in steeds meer landen, de aanvallen op het liberalisme, de toenemende onverdraagzaamheid, de identiteitspolitiek van groepen en de kritiek op de elite.
Titre
Mens/onmens : essay
Auteur
Bas Heijne
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2020
127 p.
ISBN
9789044641479 (hardback)
Placing suggestion
152 (SISO) Filosofie (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Lijden onder de leegte

Boekenbal.

★★★★☆

Te midden van vele aangedane Fransen zag de Nederlandse essayist Bas Heijne de Notre-Dame branden. Even waren de toeschouwers verenigd in hun verdriet, maar met het bluswater vloeide ook de saamhorigheid weg. De brand kon geen kwestie zijn van pech, zoals de autoriteiten beweerden. Wat was het ware verhaal? En van wie is de Notre-Dame eigenlijk? Van alle Fransen, van de 'echte' Fransen, of toch vooral van de rijke families die tegen elkaar opboden om de kathedraal - belastingvrij - te mogen restaureren?

Posteer Heijne tegenover een concrete brand en hij herkent daarin de obsessies die het hedendaagse debat kleuren en sturen. In dit beknopte essay geeft hij daar grote woorden aan: wij zijn in verwarring over de status van waarheid en identiteit, wij lijden onder de liberale leegte, wij weten niet meer hoe we moeten samenleven. Dat 'ideologische slagveld' betreedt hij vervolgens in zijn kenmerkende frontale stijl. Hij kijkt het probleem recht in de ogen, stelt zij…Lire la suite

In dit essay heeft Bas Heijne zijn bijdragen aan NRC Handelsblad en lezingen 'als grondstof gebruikt voor een doorlopend betoog'. Voor sommige lezers bevat dit boekje dus weinig nieuwe inzichten. Aanstichters van zijn verontruste bedenkingen bij de actualiteit zijn het populisme in steeds meer landen, de aanvallen op het liberalisme, de toenemende onverdraagzaamheid, de identiteitspolitiek van groepen, de kritiek op de elites. De auteur woont al weer enige tijd in Parijs, maar zijn intellectuele bronnen blijven vooralsnog voornamelijk van Britse en Amerikaanse komaf. Daarbij lijkt hij voorbij te gaan aan het feit dat in Frankrijk en ook in andere landen een aantal sociale kwesties speelt, zoals massawerkloosheid, verpaupering en implosie van de middenklasse, wat de belangrijkste voedingsbodem vormt voor een veranderde kijk op de politiek, het liberalisme, de mainstream media, de globalisering en de voortgaande modernisering, kortom een nieuwe tegencultuur. Heijne legt de nadruk op hoe…Lire la suite

À propos de Bas Heijne

CC BY 3.0 - Image by Robert Tjalondo

Bastiaan Johan (Bas) Heijne (Nimègue, 9 janvier 1960 - ) est un auteur, traducteur et présentateur à la télévision néerlandaise.

Biographie

Heijne passe sa jeunesse à Zwanenburg, village de la commune néerlandaise de Haarlemmermeer, dans la province de la Hollande-Septentrionale. Il fit ses études secondaires à Badhoevedorp. Il étudie la langue et la littérature anglaises à l’université d’Amsterdam.

Son premier roman, Laatste woorden (littéralement : Derniers mots), paraît en 1983. De 1984 à 1992, il écrit des contes de voyage pour l’hebdomadaire De Tijd, contes plus tard en partie réunis en un recueil paru sous le titre Vreemde reis (litt : Étrange Voyage).

En 1991, il débute au quotidien NRC Handelsblad comme essayiste et depuis 2001, y écrit une chronique hebdomadaire. Un recueil…En lire plus sur Wikipedia