Spinoza beargumenteert dat God en de natuur hetzelfde zijn. Hij stelt dat vrije wil niet bestaat: noch voor God, noch voor de mens is er enige ontsnappingsmogelijkheid aan de wetmatige orde van de natuur.
Sujet
Ethiek
Titre
Ethica / Benedictus De Spinoza ; vert. Corinna Vermeulen ; red. & annotatie Han Van Ruler & Corinna Vermeulen ; nawoord Han Van Ruler, Leen Spruit
Auteur
Benedictus De Spinoza
Éditeur intellectuel
Corinna Vermeulen Han Van Ruler
Postface
Leen Spruit
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Vatican manuscript of Spinoza's Ethica
Éditeur
Amsterdam: Boom, 2012
317 p.
Note
Nieuwe vertaling op basis van het recent ontdekte manuscript
ISBN
9789461057532 (hardback)
Placing suggestion
155.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 11 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Deze stijlvol vormgegeven uitgave van Spinoza’s hoofdwerk is de vrucht van een unieke historische vondst in het Vaticaan. De Nederlandse filosoof en historicus Leen Spruit diepte er namelijk een handgeschreven kopie op van Spinoza’s Ethica, die in 1677 bij de Romeinse inquisitie ingeleverd was door een voormalige vriend van Spinoza en vervolgens al die tijd was blijven liggen in haar archieven. Spruit ontdekte het werk in 2010 op een inventarislijst uit 1922 van handschriften die toen werden overgedragen aan de Bibliotheek van het Vaticaan.
Het handschrift is een paar jaar ouder dan de Ethica zoals we die tot vandaag kenden. Deze was een voor publicatie bewerkte tekst door Spinoza’s vrienden, na zijn dood opgenomen in een bundel nagelaten werk onder de naam Opera posthuma. De verschillen tussen beide teksten zijn voornamelijk correcties van Spinoza’s Latijn, zonder ingrijpende inhoudelijke veranderingen.
Tijdens zijn leven had Spinoza zijn Ethica …Lire la suite
De 'Ethica' van Spinoza is naar de mening van velen het belangrijkste wijsgerige werk ooit door een Nederlander geschreven. Bovendien is het uitermate actueel: het behandelt allerlei problemen die ook nu weer volop in de aandacht staan. De bestaande uitgaven en vertalingen gaan allemaal terug op de posthume editie uit 1677, verzorgd door vrienden van Spinoza; een autograaf ontbrak. Vandaar de opschudding toen in 2010 in de bibliotheek van het Vaticaan een kopie van een oudere autograaf werd ontdekt: dat maakt tekstkritische vergelijking mogelijk. Deze nieuwe vertaling is gebaseerd op die kopie uit het Vaticaan. Zij is voorzien van noten en een nawoord door Han van Ruler en aangevuld met een verslag van Leen Spruit, die man die het manuscript ontdekte. Wat de lezer echter node mist in deze editie, is de Latijnse tekst, zoals die bijvoorbeeld staat in de tweetalige uitgave van Henri Krop uit 2002*; nu is niet duidelijk of de verschillen tussen deze en andere vertalingen van de 'Ethica' …Lire la suite

À propos de Benedictus De Spinoza

Baruch Spinoza [baʁuk spinoza] (en néerlandais : [baEn lire plus sur Wikipedia

Suggestions