Livre
Néerlandais
Onvoltooid gebleven verhandeling van de Nederlandse filosoof (1632-1677) over de grondslagen van een vrije en vredige staat.
Titre
Staatkundige verhandeling / Benedictus de Spinoza ; uit het Latijn vert. en toegelicht door Karel D'Huyvetters ; met een inl. van Jonathan I. Israel
Auteur
Benedictus De Spinoza
Traducteur
Karel D'Huyvetters
Auteur de l'introduction
Jonathan I. Israel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Latin
Titre original
Tractatus politicus
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2014 | Autres éditions
295 p.
ISBN
9789028425569 (hardback)
Placing suggestion
155.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 22 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit boek is een recente vertaling van Spinoza's laatste, onvoltooid gebleven politiek-filosofische verhandeling over de grondslagen van een vrije en vredige staat. Ook in dit werk beweert hij dat het hiervoor absoluut noodzakelijk is om de invloed op de politiek van theologie en de kerk, als bronnen van bijgeloof en tweedracht, rigoreus terug te dringen. De structuur en het beleid van een staat waar vrede heerst en individuen vrij zijn, richt zich naar met wiskundige strengheid uit de rede afgeleide grondbeginselen. Interessant is te zien hoe voor Spinoza deze grondbeginselen heel voorzichtig, want hij wantrouwt emoties, iets weg hebben van wat later bij Rousseau de 'volute generale' zal worden genoemd. Of dat rechtvaardigt Spinoza een democratisch denker te noemen, is nog maar helemaal de vraag. Het boek is voorzien van onder meer een inleiding door Jonathan Israel, uitvoerige toelichtende noten, een literatuurlijst en een jaartallenlijstje.

À propos de Benedictus De Spinoza

Baruch Spinoza [baʁuk spinoza] (en néerlandais : [baEn lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque