Livre
Néerlandais

Het zweet der goden

Benjo Maso (auteur)

Het zweet der goden

Geschiedschrijving van de wielersport waarbij de Tour de France centraal staat.
Titre
Het zweet der goden
Auteur
Benjo Maso
Titre uniforme
Het zweet der goden : legende van de wielersport
Langue
Néerlandais
Édition
4de herziene druk
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2018 | Autres éditions
254 p., [8] pagina's platen
ISBN
9789029514620 (paperback)
Placing suggestion
618.54 (SISO) Wielersporten ; Wielrennen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 43 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Benjo Maso is duidelijk een wielersportliefhebber en op schitterende wijze toont hij in dit boek hoe het in hoofdzaak de legendarische 'voorstelling' van de Tour was die hem zo uniek maakte en niet zijn (echte) historie. De media en dan vooral de kranten natuurlijk maakten het beeld van het wielrennen en de Tour in het bijzonder, want die was er zoals bekend reeds in 1903. De media creëerden de helden, de legenden. De opgedrongen perceptie van de werkelijkheid werd zo als het ware de werkelijkheid zelf. Het gebeurt wel meer.

Maso neemt ons mee van de eerste fietsraces in 1868 in Parijs tot op de huidige dag eigenlijk en hij vertelt ongemeen boeiend. Van het prille begin tot en met de jaren '50 van de vorige eeuw confronteert de schrijver je met de legendevorming. In de jaren daarna was er de televisie, die de sportliefhebber (nu en dan) in staat stelde de visu te constateren hoe de Tour, het wielrennen werkelijk was/is. Maso laat ons zien dat de eerste wielersporthelden reeds h…Lire la suite
Benjo Maso (1944), socioloog en Simenon-vertaler, beschrijft een geschiedenis van de wielersport vanaf het begin rond 1870. Centraal staat het grootste en populairste wielerspektakel, de Tour de France. Maso heeft geen feitengeschiedenis willen schrijven, maar meer gestreefd naar een analyse van de bepalende factoren in de wielersport. Zijn benadering heeft geresulteerd in een pakkende, dikwijls amusante studie die een nogal ontnuchterend beeld van het wielrennen schetst. Van de vele wielerlegendes laat Maso, die blijk geeft van een grote kennis, weinig over. De auteur schreef o.a. ook 'Wij waren allemaal goden : de Tour van 1948'*, 'Van Milaan naar Amsterdam : de Giro buiten de Italiaanse grenzen' (2011)** en 'Nederland heeft de gele trui : over wielrennen in de Lage Landen' (2015)***. Bevat twee katernen met afbeeldingen en foto's in zwart-wit en kleur. Met bibliografie en namenregister. Herziene en geactualiseerde druk.