Een alleenstaande moeder die schrijver wil worden, neemt op een dag een handvol pillen in en belandt op een psychiatrische afdeling. Vanuit daar schetst zij een doeltreffend portret van de psychiatrische gemeenschap, terwijl zij tegelijkertijd zoekt naar een uitweg voor haar eigen problemen.
Titre
Paviljoen 3
Auteur
Bette Howland
Traducteur
Barbara de Lange
Auteur de l'introduction
Caro Van Thuyne 1970-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
W-3
Éditeur
[Amsterdam]: Koppernik, © 2022 | Autres éditions
235 p.
ISBN
9789083174488 (paperback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Waar niemand thuishoort

In Paviljoen 3 voert Bette Howland een eindeloze stoet medepatiënten in de psychiatrie op.

In 1968 was Bette Howland (1937-2017) een alleenstaande moeder, eenzaam en arm in Chicago. Op een moment van wanhoop nam ze een overdosis slaappillen en belandde ze op de psychiatrische afdeling van een universitair ziekenhuis. Ze schreef er de memoir Paviljoen 3 over, die voor het eerst verscheen in 1974. Howland schreef nog twee verhalenbundels, maar werd bij leven alweer vergeten.

In 2015 werd ze herontdekt door Brigid Hughes, oprichter van het literaire magazine A public space. Zij zag Paviljoen 3 liggen in de koopjeshoek van een boekenwinkel in Manhattan, met op de cover lovende woorden van Saul Bellow, en besloot dat dit boek een tweede leven verdiende.

En terecht. Howland heeft een knappe, poëtische stijl en is een sterke observator. Dat laatste is opvallend: hoewel ze zelf patiënt is in paviljoen 3, is ze enorm opmerkzaam. Ze beschrijft de troosteloze omgeving die de afdeling is, en haar medebewoners: 'Haar gezicht had een bevroren gloed, het aanzien…Lire la suite

BETTE HOWLAND Paviljoen 3

BOEKENBAL

***1/2

Bette Howland is 31 wanneer ze onder de druk van geldtekort en alleenstaand moederschap bezwijkt. In de flat van vriend Saul Bellow neemt ze in het najaar van 1968 een handvol slaappillen in, maar ze ontwaakt weer. Een tijdlang woont ze in Paviljoen 3, de psy­ chiatrische afdeling van een ziekenhuis in Chicago. Het lite­ raire verslag van dat verblijf ver­ scheen al in 1974, maar is pas een paar jaar geleden heront­ dekt. Op aanbevelen van Caro Van Thuyne, die ook het voor­ woord heeft geschreven, is het nu vertaald.

De omstandigheden in het pa­ viljoen zijn weinig verheffend. De keuken serveert ‘vloeibare sau­ zen’ die doen denken ‘aan het vocht dat uit Gerda’s brandwon­ den lekte’ of ‘het snot dat uit Jes­ ses neus droop’. Toch legt How­ land een geamuseerde empathie aan de dag als ze de gang van zaken en haar medebewoners portretteert, zoals de vrijpostige Trudy, die te pas en …Lire la suite

Een knap gecomponeerde roman over het leven op een psychiatrische afdeling en over schrijverschap. Op een middag in 1968 neemt aspirerend schrijver en alleenstaande moeder Bette Howland, terwijl ze in het appartement van vriend en schrijver Saul Bellow verblijft, een handvol pillen in. Ze belandt in Paviljoen 3, een kleine psychiatrische afdeling in een groot ziekenhuis. Howland beschrijft met verve en wrange humor de gemeenschap op de psychiatrische afdeling, en biedt een inkijk in een beslissende periode in haar leven als schrijver. 'Paviljoen 3’ is in poëtische, maar toegankelijke stijl geschreven en zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken.Bette Howland (1937-2017) was een Amerikaanse schrijfster. Zij publiceerde in haar leven drie boeken, ‘Paviljoen 3’ was haar debuutroman.