Livre
Néerlandais

Held op sokken

Bette Westera (auteur), Thé Tjong-Khing (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Op een middeleeuws kasteel hebben alle ridders baarden, behalve één. Wanneer de andere ridders op pad gaan om draken te doden of prinsessen te redden, blijft de ridder zonder baard thuis om de harnassen te poetsen en drakengehakt te maken. Wanneer een jonkvrouw op bezoek komt op het kasteel, bekvechten de ridders over wie de grootste held is. Boek op rijm.
Titre
Held op sokken
Auteur
Bette Westera
Dessinateur
Thé Tjong-Khing
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2021 | Autres éditions
[28] p. : ill.
ISBN
9789025749996 (hardback)
Placing suggestion
Anders zijn (ZIZO)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

‘Waarom draagt een ridder een harnas?’ Op deze vraag hoorde ik een kleuter een keer antwoorden: ‘Omdat hij anders geen ridder is.’ De held uit Held op sokken heeft daarom een dubbel probleem. Hij heeft geen harnas én geen baard. In de middeleeuwen hadden alle ridders baarden, 'Die hoorden ze te hebben, net als harnassen en zwaarden'.
Bette Westera en Thé Tjong-Khing vertellen het verhaal van een groep ridders. Echte ridders, met harnassen, baarden, zwaarden en paarden. Allemaal hebben ze een bijzonder vermogen waarmee ze zich populair maken bij de jonkvrouwen. De ridder met de bruine baard wint elk toernooi, de ridder met de blonde baard jaagt alle vreemde ridders weg en de ridder met de rode baard is goed in draken doden. Zonder baard tel je in ridderkringen gewoon niet mee. De enige baardloze ridder in dit verhaal is dan ook niet erg heldhaftig. Wanneer de anderen gaan vechten, blijft hij thuis op het kasteel en ontfermt zich over huishoudelijke taken. Deze held op geit…Lire la suite
Roderik is volkomen baardloos en daardoor niet geschikt om samen met de andere ridders - allen mét baard natuurlijk - heldendaden te verrichten en avonturen te beleven. In plaats daarvan moet hij harnassen poetsen, schoonmaken en koken. Zo maakt hij heerlijke drakengehaktballen. Fraai uitgevoerd prentenboek op rijm, waarin tekst en illustraties samen een bijzonder eindresultaat opleveren. Het originele verhaal is verfrissend en met humor geschreven en de twee- tot vijfregelige tekst leest prettig voor, mede door het natuurlijke rijmritme. De treffende illustraties in kleur bezitten een levendige dynamiek en beslaan een groot deel van de pagina’s. Er zijn kleine aardigheidjes in de tekeningen verwerkt: op de schutbladen voorin hangen de geitenwollen sokken van Roderik aan een waslijn en achterin hangt een bonte verzameling. Niet alleen de beoogde doelgroep, maar ook oudere lezers en volwassenen zullen dit boek met een glimlach lezen. De auteur won driemaal een Vlag en Wimpel en eenmaal…Lire la suite

Held op sokken

Ridders met baarden zijn stoer. Zij doden draken, winnen tornooien en vechten veldslagen uit. Ridders zonder baarden… die tellen niet mee!  Zij zijn goed om het bloed van dode draken op te dweilen, om harnassen te poetsen en zwaarden bij te vijlen, om stallen uit te mesten,... om aardappels te schillen en om paarden te beslaan. Zulke ridders hadden geen mooi blinkend harnas, zelfs geen laarzen, enkel geitenwollen sokken om op te lopen. Maar de ridder zonder baard uit dit verhaal blijkt toch wel een heel bijzondere eigenschap te hebben.  Een eigenschap waarmee hij toch de hand van de jonkvrouw weet te veroveren en alle andere ridders, met baard, het nakijken geeft!
Een origineel, verfrissend verhaal vind je terug in dit prentenboek! Doe daar nog een schepje prachtige, grappige illustraties bovenop en het geslaagde rijm en je hebt een verhaal dat zeker verteld mag worden!

Suggestions