Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Losse handen

Bettie Elias (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Hazim (12) werkt in een Marokkaanse koperslagerij. Via zijn vriend Youssef ontmoet hij Robert, een buitenlander met een gastenverblijf. Robert heeft Youssef kunsthanden beloofd. Hij lijkt de jongens te willen helpen, maar dan ontdekt Hazim dat zijn bedoelingen niet helemaal zuiver zijn.
Titre
Losse handen
Auteur
Bettie Elias
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2012 | Autres éditions
229 p.
ISBN
9789022328019 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De 12-jarige Hazim werkt in een koperslagerij in de Marokkaanse stad Fez. Hazim zou liever naar school gaan, maar door een zieke vader is hij de kostwinner van de familie. Via zijn vriend Youssef, die tijdens zijn werk beide handen verloor, leert Hazim Robert kennen. Robert is een rijke buitenlander die Youssef en Hazim wil helpen. In ruil voor hulp eist Robert dat Hazim hem seksueel bevredigt. Hazim staat voor een dilemma: Roberts eis weigeren betekent geen medische hulp voor zijn vader en geen schoolkansen. Realistisch verhaal over de schrijnende tegenstelling tussen arm en rijk en de uitbuiting van kinderen. Verteld vanuit Hazim op een indringende, meelevende wijze, in een soepele stijl in eenvoudige, directe taal met veel dialoog. Sober omslag. Bevat informatie over seksueel misbruik en kinderarbeid. Een geloofwaardig verhaal met een hoopvol einde. Vanaf ca. 13 jaar.

Losse handen

Dit verhaal begint met een cursief gedrukt stukje tekst: in het verleden heeft Youssef, een Marokkaanse jongen, een ongeval gehad in een schoenfabriekje. Hij verloor hierdoor z'n beide handen. Youssef en Hazim zijn heel goede vrienden. Sinds z'n ongeval kan Youssef niet meer werken. Hazim daarentegen, twaalf jaar, werkt zes dagen op zeven in de koperslagerij in de Marokkaanse stad Fez. Hij voelt zich verplicht omdat z'n papa ziek is en hij als oudste dus geld moet verdienen. Hij wordt er uitgebuit en moet er werken in slechte omstandigheden: korte pauzes, weinig hygiëne, met giftige stoffen. Via z'n vriend Youssef leert Hazim Robert kennen. Robert is een buitenlander die een gastenverblijf heeft. Robert belooft een dokter te raadplegen om Youssef protheses te bezorgen. Wanneer Youssef en Hazzim na het werk af en toe uitgenodigd worden bij Robert, worden ze overdonderd met al het lekkere eten, ... Maar na enkele bezoekjes ondervindt Hazim dat Robert slechte bedoelingen heeft. Hazim wor…Lire la suite