Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Mikis de ezeljongen

Bibi Dumon Tak (auteur), Philip Hopman (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Een verhaal over de bijzondere vriendschap tussen een jongen en een ezel, ergens op een Grieks eiland. De jongen trekt zich het lot aan van de ezel die hard moet werken. De auteur schreef meerdere boeken waarin dieren een grote rol spelen
Titre
Mikis de ezeljongen
Auteur
Bibi Dumon Tak
Dessinateur
Philip Hopman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2015 | Autres éditions
89 p. : ill.
ISBN
9789045118697 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Mikis woont op Korfoe. Elke dag gaat hij na schooltijd naar zijn pappou en yaya (opa en oma). Op een dag staat er een verrassing in de stal. Opa heeft een ezel gekocht. Niet om mee te spelen, natuurlijk, het is een werkezel. En Mikis mag zelf een naam voor haar uitkiezen. Hij spreekt met de ezel af dat ze met haar ogen moet knipperen wanneer hij een naam noemt die ze mooi vindt. Het wordt ‘Tsaki’. Het hele dorp lacht hem uit. Stel je voor, een kleine jongen die met ezels praat, dat is toch te gek voor woorden! Maar Mikis laat zich niet uit het veld slaan. Opa geeft hem meer en meer vrijheid en verantwoordelijkheden, ook al is hij nog erg jong. Ondertussen werkt Tsaki erg hard. Té hard, ontdekt Mikis wanneer hij tijdens een wandeling wonden ontdekt op de buik van de ezel. Hij gaat niet terug naar opa, want die noemt Tsaki steeds ‘een tractor op poten’. Verdrietig en bezorgd neemt hij de ezel mee naar de enige dokter die hij kent, zijn eigen dokter. Die kijkt vreemd op wanneer hij ontde…Lire la suite
De opa van Mikis heeft een ezel gekocht. Mikis mag een naam verzinnen; hij noemt de ezel Tsaki. De opa van Mikis heeft de ezel gekocht voor het zware sjouwwerk. Tsaki moet dan ook heel wat brandhout naar opa’s huis sjouwen. Al gauw heeft Mikis in de gaten dat dit veel te zwaar is voor Tsaki. Samen met zijn vriendinnetje Elena gaat hij Tsaki helpen. Maar dan komen ze de ezel van Kostas tegen en verloopt alles net even anders. Leuk en aandoenlijk verhaal, over een jongen die vol is van de liefde voor zijn opa’s ezel, dat tegelijkertijd laat zien hoe slecht het gesteld is met de ezels op Korfoe. Met prachtige, sfeervolle, vaak paginagrote zwart-witillustraties die heel goed passen bij het verhaal. Prettig leesbaar lettertype; ruime bladspiegel. Aantrekkelijk omslag. Met nawoord van de auteur, die al veel boeken over dieren schreef. Dit boek is opgedragen aan het ezelopvangcentrum Corfu Donkey Rescue. Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Mikis de ezeljongen

Mikis is door het dolle heen wanneer zijn opa een ezel koopt. Hij bedenkt de naam Tsaki voor haar, samen mét haar zelfs, en is geen moment bij haar weg te slaan. Hij is dan ook bijzonder verontwaardigd wanneer Tsaki gewond blijkt door te zware belasting. Hij trekt met Tsaki naar de arts van het eiland, verkrijgt ziekteverlof voor haar en laat haar kennismaken met een andere ezel. De gevolgen laten zich raden.
Bibi Dumon Tak maakte kennis met Tsaki in de ezelopvang op Korfoe. En schreef van daaruit dit eerbetoon aan alle werkezels van de wereld. In de haar typerende stijl, vol liefde voor dieren, vol zachte humor, en met een heerlijke eenvoud. Je wil Tsaki zo in je armen sluiten, maar zeker ook het ondernemende jongetje Mikis, en zelfs ook z’n juf wiens liefdesleven valt af te lezen aan het feit of haar haar plat ligt of niet.

Suggestions