Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Heb je ooit familie gehad : roman

Bill Clegg (auteur), Ralph Van der Aa (traducteur)
Een vrouw, die haar hele gezin bij een explosie heeft zien omkomen, reist in shock naar de westkust van Amerika naar de plek waar haar dochter gelukkig was.
Titre
Heb je ooit familie gehad : roman
Auteur
Bill Clegg
Traducteur
Ralph Van der Aa
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Did you ever have a family
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
269 p.
ISBN
9789025445461 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Niets zo ongrijpbaar als een mens

ROMAN. De Amerikaanse literair agent Bill Clegg schreef een debuutroman waarmee hij meteen op de longlist van de Booker Prize belandde. Terecht? Reken maar, want Heb je ooit familie gehad verbaast op vele vlakken.

Het is de nacht voor de ochtend dat Junes enige dochter Lolly zal trouwen. Ze staat buiten, aan de overzijde van de straat, en ziet hoe haar huis de lucht in gaat. Binnen waren Lolly en haar toekomstige Will, en ook Junes ex Adam en haar twintig jaar jongere vriend Luke. Niemand overleeft de ontploffing. Nadat het vuur gedoofd is, stapt June in haar auto en begint te rijden, als in een coma.

Zo begint Bill Cleggs (44) debuutroman Heb je ooit familie gehad. Het boek speelt in Wells, een idyllisch dorpje van nog geen 1.500 inwoners in Connecticut dat vooral uit tweede verblijven bestaat en waar roddel en waarheid soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Het was die Luke, weet zowat iedereen, die de ontploffing veroorzaakte. June zou hem de bons gegeven hebben, waarna hij zich met crack gedrogeerd zou hebben en per ongeluk het gas zou hebben laten openstaan. Wat kun je anders verwachten van een zwarte, en een buitenechtelijk kind op de koop toe? En waarom werden d…Lire la suite

Bill Clegg (1970) weet waar hij over schrijft als hij het over verlies, verdriet, problemen en herstel heeft. Zijn crackverslaving kostte hem in 2005 zijn literair agentschap, zijn partner en bijna zijn leven. In dit ontroerende romandebuut volgt hij de hartverscheurende strijd van June Reid die in de nacht voor het huwelijk van haar dochter haar hele gezin en haar veel jongere vriend in een explosie ziet omkomen. Clegg vertelt de gebeurtenissen vanuit het perspectief van alle betrokkenen, waardoor hij meerdere verhaallijnen, ook door de tijd heen, in het boek kan vervlechten. Er blijkt veel meer te spelen dan de ramp sec doet vermoeden. Relaties komen bloot te liggen: verraad, liefde, trouw en ontrouw en uiteindelijk de kracht van het leven en de troost biedende steun van vrienden. Het boek is niet alleen aangrijpend, maar wordt langzamerhand ook behoorlijk spannend als rond de ramp Twin Peaks-achtige gebeurtenissen en verhoudingen zich ontvouwen en veel meer personen betrokken blijk…Lire la suite

À propos de Bill Clegg

Bill Clegg, né en 1970, est un écrivain et agent littéraire américain.

Biographie

Œuvres

  • Portrait of an Addict as a Young Man (2010)
- traduit en français sous le titre Portrait d'un fumeur de crack en jeune homme par Laure Manceau, Nimes, France, Éditions Jacqueline Chambon, 2010, 252 p. (ISBN 978-2-07-014875-2)
  • Ninety Days: a memoir (2012)
- traduit en français sous le titre 90 jours. Récit d'une guérison par Laure Manceau, Nimes, France, Éditions Jacqueline Chambon, 2012, 185 p. (ISBN 978-2-330-01265-6)