Livre
Néerlandais

De jacht op Vermeer

Blue Balliett (auteur), Brett Helquist (dessinateur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Petra en Calder raken betrokken bij de diefstal van een beroemd schilderij van Johannes Vermeer. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
De jacht op Vermeer / Blue Balliett ; geill. door Brett Helquist
Auteur
Blue Balliett
Dessinateur
Brett Helquist
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Chasing Vermeer
Éditeur
Amsterdam: Vassallucci, 2004
243 p. : ill.
ISBN
90-5000-653-1

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een jeugdboek dat door de uitgever wordt aangeprezen als "'De Da Vinci code' voor kinderen" schept veel verwachtingen. Helaas heeft De jacht op Vermeer met zijn succesvolle voorganger weinig gemeen, op het onderwerp 'schilderkunst' na. Het verhaal begint wanneer drie mensen in Chicago een geheimzinnige brief ontvangen. De zender vraagt hen met klem om mee te werken aan het ontsluieren van een goedbewaard geheim: niet alle schilderijen die aan Vermeer worden toegeschreven, zijn daadwerkelijk van zijn hand. Vervolgens steelt de briefschrijver het schilderij 'Schrijvende vrouw in het geel'; het schilderij zal pas worden teruggeleverd, als het raadsel omtrent Vermeer wordt opgelost. Na deze vrij spannende openingsscène zakt het verhaal als een pudding in elkaar. Hoofdpersonages Calder en Petra doen hun intrede; net zoals de halve wereldbevolking zijn ze geïnteresseerd in de verdwijning, willen de 'dief' helpen het mysterie te ontsluieren. Al gauw merkt het duo dat hun exentrieke ju…Lire la suite
Spannende detective over de twee kinderen Petra en Calder, die elkaar beter leren kennen wanneer ze ontdekken dat een beroemd schilderij van Vermeer is gestolen. Ze komen erachter dat drie mensen een anonieme brief hebben ontvangen. Ze leren de weduwe van een Vermeer-deskundige kennen en hun lerares stelt eigenaardige vragen. De twee kinderen ontrafelen stukje bij beetje het complot rond de leider van de misdaadbende. Geheime tekens helpen hen hierbij: magische getallen, letters en wiskundige vormen zorgen voor de oplossing. Het verhaal is niet alleen spannend, er zit ook informatie in verwerkt over de 17e eeuwse schilder Johannes Vermeer. De zwartwitte, met grijstinten ingevulde, potloodtekeningen zijn een belangrijk onderdeel van het omvangrijke boek. Er zijn ook veel geheime codes in verwerkt die boodschap bevatten. De vertaling is goed. Een boeiende, interessante detective met een goed verzorgd uiterlijk voor kinderen vanaf ca. 11 jaar. Dit is het debuut van de auteur.

À propos de Blue Balliett

Blue Balliett est née en 1955 à New-york. Blue Balliett (pseudonyme d’Elizabeth Balliett Klein) est une femme de lettres américaine.

Biographie

Elle a étudié l'histoire de l'art à l'université pour devenir enseignante, avant de se consacrer à l'écriture. Elle vit aujourd'hui à Chicago, après avoir grandi à New York.

Œuvres

  • L'Énigme Vermeer, 2005 (traduit de l'américain par Eric Wessberge).
  • L'Énigme de la maison Robie, 2007.
  • L'Énigme Calder,2009
  • Le Code Vermeer

Ces trois romans sont illustrés par Brett Helquist ; ses illustrations contiennent des dessins cachés en rapport avec l'intrigue.

Liens externes

Biographie