Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De vrouw die van Dante hield

De vrouw die van Dante hield

Een zestienjarige jongen beleeft in een dorp in de Kempen zijn seksuele volwassenwording.
Titre
De vrouw die van Dante hield
Auteur
Bob Van Laerhoven
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2008
188 p.
ISBN
9789089240279

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Rebelleren in Ravels

Een jongen groeit op in de stil gewaande Kempen. Zit daar testosteron in het leidingwater?

Het siert Bob van Laerhoven dat hij na de bekroning van De wraak van Baudelaire met de Hercule Poirotprijs 2007 voor het beste Spannende Boek niet meteen een vervolg schreef. In zijn nieuwe roman De vrouw die van Dante hield keert Van Laerhoven terug naar zijn wortels in het Kijkverdriet, een wijk van het landelijke Ravels in de Antwerpse Kempen. De vrouw die van Dantehield is een semi-autobiografische roman over een jongen van zestien die in 1970 de Beatles, het leven en de liefde ontdekt.

De roman begint sterk met een scène waarin een paar belhamels op een zwoele zomeravond een zwakzinnige jongen toetakelen met een persluchtfles. De jongen is er zo erg aan toe dat hij uit het ziekenhuis komt met een permanente stoma. De ikfiguur is getuige van deze woeste aanranding, wil het slachtoffer helpen, maar vlucht weg omdat hij denkt dat de jongen hem later zal herkennen. Even komt bij hem de gedachte op dat hij hem uit zijn lijden moet verlossen want 'zo'n jongen is dood beter af'…Lire la suite

In deze coming-of-age roman leven we mee met de 16-jarige ik-figuur, die een verhouding heeft met een vrouw die van Dante houdt. Zij is getrouwd en een stuk ouder. Hij is echter verliefd op zijn buurmeisje 'Koperen Gaby' en doet het ook met 'Leren Rita'. Het verhaal, vol erotiek, seks en geweld onder jongeren, speelt zich in de jaren zeventig van de 20e eeuw af in het Kempense grensdorp Ravels. Het relaas bevat dan ook veel Vlaams idioom, dat echter voor niet-Vlaamse lezers goed te volgen is. De geestelijk achtergebleven broer van Gaby, Rocco, wordt mishandeld door jongeren uit het dorp; de ik-figuur is bang dat Rocco hem zal aanwijzen als dader. De Vlaamse schrijver (1953) is veelzijdig en productief; voor zijn misdaadroman 'De wraak van Baudelaire'* kreeg hij de Knack Hercule Poirot-prijs 2007. Ook dit boek is, hoewel geen detective in de gebruikelijke zin, spannend en onderhoudend. Normale druk.