Autobiografisch getint relaas over de getraumatiseerde vader van de schrijver en zijn jonggestorven zoontje.
Titre
De kleine blonde dood
Auteur
Boudewijn Büch
Langue
Néerlandais
Édition
Herz., door de auteur geaut. dr.
Éditeur
Amsterdam: Singel, 2007 | Autres éditions
217 p.
Note
Wordt vervolgd door : Het geheim van Eberwein
ISBN
9789041330635

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 39 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het leek me altijd al de titel van een sprookje, iets zoals Het meisje met de zwavelstokjes, en het is natuurlijk mysterieus paradoxaal: wie verwacht nu dat de dood klein en blond kan zijn? Toen ik dat dacht had ik nog geen letter gelezen van De kleine blonde dood van Boudewijn Büch. Ergens zat ik er nog niet eens zo ver af. Het overleden kind is geen meisje, maar het zoontje Mickey van hoofdpersonage Boudewijn die zich staande probeert te houden tussen een vijandige moeder, een dementerende oma en een kind dat zijn zevende verjaardag niet zal halen. De ‘Singel Pocket’-versie die ik nu in handen heb, is dun, maar telt een slordige tweehonderd bladzijden in kleine lettertjes. De grijze kaft en het bruinige papier suggereren een zekere leeftijd. Lag dat vroeger thuis niet in de boekenkast?
De kleine blonde dood dateert oorspronkelijk uit 1985 en ik wou dat ik kon zeggen dat het nog niets van zijn frisheid verloren heeft. Dat is helaas niet helemaal het geval. …Lire la suite
De ik-figuur van dit boek, die Boudewijn Büch heet, doet verslag van de moeilijke relatie met zijn door de oorlog geestelijk misvormde vader. Daarnaast vertelt hij over het kortstondige leven van zijn eigen zoontje. Lezers van ander werk van Büch (1948-2002) zullen de thematiek herkennen en zullen ook enkele verschillen opmerken met de in vroeger werk gegeven informatie. Degene om wie alles in het boek draait, is de ik-figuur. Voorafgegaan door maar liefst elf motto's worden - nogal zwaar aangezet en melodramatisch - vooral zijn emoties breed uitgemeten. De vraag of er sprake is van bestudeerde dan wel van authentieke megalomanie is bij een romantisch schrijver als Büch natuurlijk niet te beantwoorden. Ook verfilmd. Aan de 20e druk werden twee nieuwe hoofdstukken toegevoegd; de 22e druk werd door de auteur herzien met het oog op de verschijning van het vervolgdeel 'Het geheim van Eberwein'. Normale druk.

Suggestions