Livre
Néerlandais

Vossenjagers en andere verhalen

Breece D'J. Pancake (auteur), Johannes Jonkers (traducteur), James Alan Mcpherson (auteur de l'introduction)
Bundel verhalen die zich afspelen in West-Virginia (VS) in een verlaten mijngebied waar de bewoners met lede ogen aanzien hoe hun leven vastloopt.
Titre
Vossenjagers en andere verhalen
Auteur
Breece D'J. Pancake 1952-1979
Traducteur
Johannes Jonkers
Auteur de l'introduction
James Alan Mcpherson 1943-2016
Postface
John Casey
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The stories of Breece D'J Pancake
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2016
180 p.
ISBN
9789048828111 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Op zoek naar inkeer op de verkeerde plaatsen

In deze rubriek bespreekt Annelies Verbeke elke maand een verhalenbundel. Deze keer koos ze voor het postume debuut van Breece D'J Pancake, een onwaarschijnlijke combinatie van Virginia Woolf en Ernest Hemingway.

Vergeten overleden auteurs opnieuw introduceren is al een tijdje mode in de uitgeverswereld. Mij best. Het is me niet altijd duidelijk waarom de ene auteur wel en de andere niet wordt gereanimeerd, maar ik leerde er toch al enkele interessante stemmen door kennen, zoals Breece D'J Pancake (1952-1979). Toen zijn debuut in 1983 postuum verscheen, noemde Kurt Vonnegut de jongeman uit West Virginia de meest oprechte schrijver die hij ooit had gelezen. Dat Pancake net voor zijn zevenentwintigste verjaardag in 1979 zelfmoord pleegde, voorziet zijn verhalenbundel van een extra weemoedige, hoogsensitieve glans.

In de Nederlandse vertaling Vossenjagers zijn een voorwoord en een nawoord opgenomen, geschreven door universiteitsprofessoren die met Pancake bevriend raakten. Ze geven je een mooi verwoord, in rouw gedrenkt beeld van wie hij was. Verhelderend, maar het speet me wat dat ik deze beschouwingen las voor ik aan de verhalen begon en …Lire la suite

In navolging van Raymond Carver (de meester van het korte verhaal) schreven diverse Amerikaanse schrijvers sociaal-realistische verhalen over een specifieke regio, bv. Annie Proulx over Wyoming. In 2014 jaar verscheen de verhalenbundel ‘Knockemstiff : roman in achttien verhalen'* van Donald Day Pollock (1954), over rednecks en misfits in een uithoek van Ohio. Qua sfeer en thematiek hiermee vergelijkbaar gaan de twaalf verhalen in deze bundel van Breece D’J Pancake (1952-1979) over een verlaten mijngebied in West-Virginia. Het zijn harde verhalen over vossenjacht, prijsvechters, prostitutie, drankmisbruik en depressie. Verhalen met een sombere gloed waarin de auteur met compassie het leed peilt van mannen en vrouwen die zijn blijven hangen in een afgeschreven gebied. Deze bundel is het enige literaire werk dat Breece D’J Pancake naliet toen hij in 1979 zelfmoord pleegde. Zijn werk beleeft nu een revival en is in een Nederlandse vertaling uitgebracht. In een voor- en nawoord vertellen t…Lire la suite