Luchtig geschreven aanklacht tegen de zogenoemde e-cultuur, waarbinnen iedereen zich conformeert aan het gangbare en bang is om een ander gedrag of andere mening te tonen.
Titre
Wit
Auteur
Bret Easton Ellis
Traducteur
Robbert-Jan Henkes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
White
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019
285 p.
ISBN
9789026348013 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Kwade lijnen

Bret Easton Ellis neemt een boek lang geen blad voor de mond en houdt een vurig pleidooi voor meer vrije meningsuiting en minder kleinzerigheid. Zijn levensraad: grow the fuck up.

‘Writer, critic, lover, hater, tweeter, free speaker, transgressive, white, privileged, male.’ Zo brandmerkt relschopper Bret Easton Ellis zichzelf op de Engelse cover van zijn eerste non-fictieboek. Als blanke man uit de hogere klasse behoort hij tot de meest gehate mensensoort op aarde, want white privileged males moeten zich verontschuldigen louter omdat ze bestaan en er verder het zwijgen toe doen. Daar is Ellis niet bijster goed in. Als schrijver beschouwt hij de vrijheid van meningsuiting als een onvervreemdbaar grondrecht dat hij ten volle benut, ongeacht wie in het vizier van zijn woede verschijnt. Zijn tweets leidden meermaals tot wereldwijde consternatie en zelfs in Vlaanderen haalde hij voorpagina’s toen hij, nota bene als juryvoorzitter van Film Fest Gent, de Amerikaanse remake van Loft de grond in boorde. Beleefdheid, daar doet Ellis niet aan.

Wie in Wit een schuimbekkende Ellis verwacht, is er echter aan voor de moeite. Ellis pleit in zijn doo…Lire la suite

De moralistische auteur Bret Easton Ellis (1964) werd in 1991 wereldberoemd met 'American psycho', waarin hij het zinloze leven van een gewelddadige crimineel beschrijft. In de essaybundel 'Wit' bekritiseert hij de huidige angst in de samenleving om authentiek te zijn. Om verschillen aan te geven tussen de wereld van zijn jeugd en de slachtoffercultuur van nu geeft hij het boek een autobiografisch karakter. Waar ouders van nu in de Verenigde Staten strafbaar zijn om jonge kinderen alleen over straat te laten gaan, ging hij op vijfjarige leeftijd al alleen naar school. Hij benoemt de horrorfilms die hij als kind mocht zien en constateert dat hij daar alleen maar sterker van is geworden. Zijn studententijd en het schrijven van zijn eerste roman werden gekenmerkt door zijn homoseksualiteit, zijn vrienden (die pas laat uit de kast kwamen) en de films die zijn beleving van seks hebben beïnvloed. Sterk is Ellis in zijn beschrijving van de millennials, waarvan hij het gedrag leert kennen doo…Lire la suite

À propos de Bret Easton Ellis

CC BY 2.0 - Image by Mark Coggins from San Francisco