Livre
Néerlandais

Daantje Traantje

Brigitte Minne (auteur), Kristien Aertssen (dessinateur)

Daantje Traantje

Brigitte Minne (auteur), Kristien Aertssen (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Omdat Daantje altijd huilt, ontstaat er een tranenvijver. De dieren die daar komen, pesten hem en dagen hem uit nog meer te huilen. Prentenboek met vrolijkgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Daantje Traantje / tekst Brigitte Minne ; ill. Kristien Aertssen
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
Kristien Aertssen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
[25] p. : ill.
ISBN
90-5838-261-3
Placing suggestion
Verdrietig zijn (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit sprookje vertelt van een jongetje dat huilt voor het minste. Zelfs zijn ouders vinden hem maar een huilebalk, een griener. Zijn tranen stromen zo overvloedig dat ze een vijver vormen. Daar komen dieren op af, maar die ondankbare schepsels eisen steeds meer. Ze schelden op Daantje opdat hij zou blijven huilen. Een dag later zit de vijver propvol met beesten. Watervogels, vissen en kikkers, maar ook zoogdieren met zwemband. Lies komt Daantje ter hulp. Ze verkleden zich als 'boze kok' en verjagen de dieren. Lies stimuleert Daantje tot enige assertiviteit.

Brigitte Minne schrijft een sterk verhaal, waarin het grote aantal synoniemen voor 'huilen' en 'agressief praten' opvallen. Tekst en tekeningen in dit prentenboek gaan uit van duidelijke contrasten. Een teerhartig jongetje en een ondernemende meid, aaibeesten die brutaal bekken, een precieze beschrijving van Daantjes verdriet versus de aggressieve woorden van de dieren, de vrolijke en kleurige tekenstijl tegenover de harde co…Lire la suite
Daantje huilt de hele dag om alles, alle dagen opnieuw. Zelfs zijn vriendinnetje Lies kan dat niet tegenhouden. Op een dag vormen de tranen van Daantje een hele vijver. Hierin komen allemaal dieren spelen die Daantje de hele dag uitschelden en roepen dat hij nog meer water moet produceren. Daantje wordt er zo moe van dat hij thuis geen tranen meer over heeft. Samen met Lies gaat hij de dieren een lesje leren en stopt eindelijk met huilen. De vrolijk gekleurde, paginagrote illustraties zijn nogal statisch, enigszins karikaturaal en hebben weinig diepte. De drie tot tien regels tekst per dubbele pagina staan in een royale letter naast de grote illustratie gedrukt en worden aangevuld met enkele kleine gekleurde tekeningen. Dit vierkante prentenboek met stevige kaft waarop een huilend Daantje, laat zich goed voorlezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Suggestions