Livre
Néerlandais

Konijn en Zus maken ruzie

Brigitte Minne (auteur), Merel Eyckerman (dessinateur)
Public cible:
0-2 ans et plus
Konijn wil zijn wortel niet delen met Zus, totdat zij een raap heeft gevonden. Kartonnen prentenboekje met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Sujet
Ruzie
Titre
Konijn en Zus maken ruzie / tekst Brigitte Minne ; ill. Merel Eyckerman
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
Merel Eyckerman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
[16] p. : ill.
ISBN
90-5838-259-1
Placing suggestion
Boos zijn (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Konijn en Zus zijn figuurtjes waarrond enkele nieuwe kartonboekjes zijn verschenen. Net zoals bij de meeste broertjes en zusjes, maken ook Konijn en Zus regelmatig ruzie. De één heeft iets en wil het niet delen met de ander: het is een overbekend gegeven. Hier heeft Konijn een wortel die hij niet wil delen met zijn zus. Die wordt daarop zo kwaad, dat er geroepen, geslagen en getrapt wordt. Dit eindigt onvermijdelijk bij beiden in een fikse huilbui. Na een poosje lijkt zich het tafereel te herhalen: Zus heeft dit keer een raap en wil hem niet delen met haar broer. Die heeft echter een idee: wat als ze nu eens gingen delen, en ieder een stukje van het zijne aan de ander geeft? En zo eindigt alles toch nog in volle harmonie.

Dit thema is herkenbaar voor alle jonge kinderen die het moeilijk vinden om te delen met anderen. De witte konijntjes met hun menselijke trekjes verpersoonlijken duidelijk de gevoelens van peuters en kleuters. De illustraties zijn heel sober, zowel qua kleur a…Lire la suite
Twee aandoenlijke konijntjes met zeer menselijke eigenschappen, Konijn en Zus, maken ruzie omdat ze elkaar geen hapje gunnen van hun respectievelijke lekkere wortel en raap. Tot ze tot de ontdekking komen dat samen delen leuker is. Vierkant, kartonnen, geplastificeerd prentenboekje met twee afgeronde hoeken dat door kinderknuistjes al snel gehanteerd kan worden. De tekeningen zijn in zachte tinten uitgevoerd; de ('knuffel')konijnen zijn grappig, lief en karikaturaal; hij draagt een donkerrode broek, zij een oranje truitje. Weinig details, een rustige achtergrond en enkelvoudige begeleidende zinnetjes maken het boekje tot een aantrekkelijke uitgave om samen met peuters vanaf ca. 1,5 jaar te bekijken en erbij te vertellen. In dezelfde uitvoering is verschenen 'Konijn en Zus willen de grootste zijn'*.

Konijn en zus maken ruzie

In dit boekje over Konijn en zijn net iets kleinere Zus werken Brigitte Minne en Merel Eyckerman een gekend thema uit: samenwerking levert broers en zussen meer voordelen op dan rivaliteit. Konijn en Zus ondervinden dat delen uiteindelijk meer voldoening geeft dan hebberigheid. Als Konijn zijn wortel deelt, krijgt hij ook een deel van de raap die zijn zusje vindt… De tekst van Brigitte Minne is wat vlak en het thema weinig origineel, maar met haar aantrekkelijke kleurenplaten weet Merel Eyckerman het oude (en toch steeds actuele) thema in een fris kleedje te presenteren.


Suggestions