Livre
Néerlandais

Konijn en Zus willen de grootste zijn

Brigitte Minne (auteur), Merel Eyckerman (dessinateur)

Konijn en Zus willen de grootste zijn

Public cible:
0-2 ans et plus
Zus en Konijn proberen allebei bij de pot met snoepjes te komen, maar dat lukt pas als ze het samen doen. Kartonnen prentenboekje met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Sujet
Groot zijn, Ruzie
Titre
Konijn en Zus willen de grootste zijn / tekst Brigitte Minne ; ill. Merel Eyckerman
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
Merel Eyckerman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
[14] p. : ill.
ISBN
90-5838-260-5

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Konijn en Zus zijn figuurtjes waarrond enkele nieuwe kartonboekjes zijn verschenen. Net zoals bij de meeste broertjes en zusjes, maken ook Konijn en Zus regelmatig ruzie. De één heeft iets en wil het niet delen met de ander: het is een overbekend gegeven. Hier heeft Konijn een wortel die hij niet wil delen met zijn zus. Die wordt daarop zo kwaad, dat er geroepen, geslagen en getrapt wordt. Dit eindigt onvermijdelijk bij beiden in een fikse huilbui. Na een poosje lijkt zich het tafereel te herhalen: Zus heeft dit keer een raap en wil hem niet delen met haar broer. Die heeft echter een idee: wat als ze nu eens gingen delen, en ieder een stukje van het zijne aan de ander geeft? En zo eindigt alles toch nog in volle harmonie.

Dit thema is herkenbaar voor alle jonge kinderen die het moeilijk vinden om te delen met anderen. De witte konijntjes met hun menselijke trekjes verpersoonlijken duidelijk de gevoelens van peuters en kleuters. De illustraties zijn heel sober, zowel qua kleur a…Lire la suite
Vierkant, kartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken waarin de aandoenlijk ogende konijntjes, Konijn en Zus, figureren. Konijn en Zus maken ruzie want ze willen allebei de grootste zijn om de snoepjes te kunnen pakken, die boven op de kast staan. Als de een op een trapje gaat staan en de ander op wat speelgoed om zo de eer op te strijken, gaat het mis. Ze vallen allebei. Dan proberen ze het samen en met elkaar zijn ze net groot genoeg. De boodschap is (niet te) duidelijk: door samen te werken lukt het wel en is het veel plezieriger. De tekst bestaat voornamelijk uit dialoog en is eenvoudig en kort maar is, met de afbeeldingen, uitstekend in staat om de essentie van deze belevenis weer te geven. Op de sfeervolle tekeningen valt veel te zien en te ontdekken. Ze vertellen meer dan de tekst. Konijn draagt een donkerrode broek, Zus een oranje truitje. Om te vertellen aan en te bekijken met kinderen vanaf ca. 1,5 jaar. In dezelfde uitvoering verscheen 'Konijn en Zus maken ruzie'*, maar…Lire la suite

Konijn en zus willen de grootste zijn

In dit boekje over Konijn en zijn net iets kleinere Zus werken Brigitte Minne en Merel Eyckerman een gekend thema uit: samenwerking levert broers en zussen meer voordelen op dan rivaliteit. Konijn en Zus willen allebei de grootste zijn om bij de snoepjes te kunnen. Daarom slepen zij steeds hogere voorwerpen aan, wat op een valpartij uitdraait. Samen vinden zij ten slotte een afdoende oplossing. De tekst van Brigitte Minne is wat vlak en het thema weinig origineel, maar met haar aantrekkelijke kleurenplaten weet Merel Eyckerman het oude (en toch steeds actuele) thema in een fris kleedje te presenteren.


Suggestions