Livre
Néerlandais

Mies is raar

Brigitte Minne (auteur), Marja Meijer (dessinateur)
Roel is erg blij met zijn gekke oppas-oma; ze bedenkt steeds weer nieuwe dingen. Verhaal geschreven op twee niveaus om samen met beginnende lezers te lezen. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Grootouders
Niveau de lecture
AVI 1
Titre
Mies is raar / Brigitte Minne ; met ill. van Marja Meijer
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
Marja Meijer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Clavis, 2004 | Autres éditions
[68] p. : ill.
ISBN
90-448-0128-7

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit boek maakt deel van de nieuwe reeks Samenleesboeken van de uitgeverijen Clavis en Delubas. De reeks behelst tien boeken voor eerste lezers (AVI 1 en 2). Mies is raar behoort tot het tweede niveau in de reeks (niveau B, AVI 1, na ca. 5 maanden leesonderwijs). De meeste zinnen in het boek worden door ervaren lezers voorgelezen. Nu eens na drie voorleesregels, dan weer na één, komen een of meer zinnetjes voor prille lezers. Die zinnen zijn groter afgedrukt -- ik vind dat de vetjes gedrukte zinnen van vroegere afleveringen uit de serie, zoals lees maar mee, roos! van Marijke Bouwhuis en Heidi Smits, een aangenamere bladspiegel opleverden. Naar de regels van het AVI-systeem, bevatten de zinnen een klein aantal éénlettergrepige woorden.

Het verhaal is opgedeeld in 15 hoofdstukken van telkens drie, vier pagina's. De hoofdpersonages zijn Roel en zijn oma Mies. Mies is de ondeugende grootmoeder die zo gebruikelijk geworden is in de kinderliteratuur. Ze ziet eruit als …Lire la suite
Oma Mies is een byzondere oppasoma. Ze doet vreemde dingen zoals tijdens een circusvoorstelling in een kinderwagen duiken; haar grootste droom is een nachtje slapen in het oerwoud. Mama en Roel toveren de kamer om tot een oerwoud en zo kan oma in een hangmatje slapen. Leuk origineel verhaal over een oma die ieder kind wel zou willen hebben. Het verhaal is op twee niveaus geschreven. Het kleine lettertype is voor de ouder/volwassene of een ouder kind (AVI-5) en vormt het overgrote deel, wat gedrukt is in een groot lettertype is voor het kind dat begint met lezen (AVI-1). De illustraties in een gecombineerde techniek passen goed bij het verhaal; ze zijn sfeervol en kleurrijk en lijken qua stijl erg veel op die van Ingrid Godon. Een boek dat op twee niveaus gelezen kan worden en daarom langer aantrekkelijk blijft; het kan voor moeilijke lezers een stimulans vormen om samen een boek te lezen. Een aantrekkelijk, mooi uitgevoerd oefen- en leesboek voor 6 jaar en ouder.

Suggestions