Livre
Néerlandais

Rosalie verkleedt zich

Brigitte Minne (auteur), An Candaele (dessinateur)
Eendje Rosalie verkleedt zich als piraat, ridder, danseres en nog meer figuren. Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties en grote flappen. Vanaf ca. 2 jaar.
Sujet
Verkleden
Titre
Rosalie verkleedt zich
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
An Candaele
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
[14] p. : ill.
ISBN
9789058389237 (hardback)
Placing suggestion
Verkleden (ZIZO)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Eendje Rosalie haalt telkens andere attributen uit haar verkleedkist en dost zich achtereenvolgens uit als piraat, ridder, prinses, goochelaar, danseres en superheld. Maar Rosalie blijft Rosalie! Op de linkerpagina’s staan steeds kledingstukken en accessoires afgebeeld aan de hand waarvan te raden valt wie Rosalie wil zijn. Bij het omslaan van de flap op elke rechterpagina wordt dat bevestigd. Leuk is dat Rosalie zowel jongens- als meisjesrollen vervult. Het hardkartonnen, vierkante boekje is uitgevoerd in frisse kleuren; de figuren, tegen een lege achtergrond, zijn met dunne zwarte inktlijnen omlijnd. De flappen zijn van dun karton. Leuke uitgave om samen mee bezig te zijn: raden, vertellen, benoemen. In dezelfde opzet verscheen tegelijkertijd 'Rosalie : Kleuren'*. Over Rosalie zijn ook twee prentenboeken verschenen (2002 en 2008). Vanaf ca. 2 jaar.

Rosalie verkleedt zich

Rosalie wordt achtereenvolgens piraat, ridder, prinses, goochelaar, danseres, superheld, en gewoon zichzelf. Telkens volgens hetzelfde principe: links zie je Rosalie met al haar verkleedkleren en attributen, waarbij zij ook al een houding aanneemt die past bij het personage waarin ze zich gaat verkleden. Rechts is een flap met een laatste attribuut: een schild, een hoge hoed, een kroon. Onder de flap zie je dan Rosalie verkleed in het personage.
De opzet is uiteraard heel simpel, maar de illustraties van An Candaele verheffen dit tot een heerlijk peuterboekje. Het is onder andere prachtig om zien hoe ze tovert met mimiek, en Rosalie niet alleen door haar kleding, maar ook door haar houding en mimiek, kortom haar hele uitstraling, echt een flamencodanseres wordt bijvoorbeeld. Verder is het ook wel fijn dat er niet in rolpatronen gedacht wordt en Rosalie bovendien op het einde weer lekker zichzelf wordt en daar duidelijk volop van geniet.