Livre
Néerlandais

De vervlogen helft : roman

Brit Bennett (auteur), Lidwien Biekmann (traducteur)
De lichtgetinte tweeling Desiree en Stella ontvluchten hun geboortedorp in Louisiana en ze proberen eerst samen maar later gescheiden van elkaar een bestaan op te bouwen.
Titre
De vervlogen helft : roman
Auteur
Brit Bennett
Traducteur
Lidwien Biekmann
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The vanishing half
Éditeur
Amsterdam: Hollands Diep, 2022 | Autres éditions
365 p.
ISBN
9789048864164 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Van sneeuwwit tot gitzwart

In De vervlogen helft reduceert Brit Bennett haar personages tot mensen die bijna uitsluitend met huidskleur bezig zijn.

Het verhaal van De vervlogen helft, de tweede roman van de zwarte Californische schrijfster Brit ­Bennett, begint in 1968 in ­Mallard, een plaats in Louisiana die ontsproten is aan een idee dat de stichter van het dorp meer dan een eeuw geleden, zelf geweldig vond: 'Hij was getrouwd met een mulattin die nog lichter was dan hij. Toen ze zwanger was van hun eerste kind, dacht hij al aan zijn kleinkinderen, die nog lichter van kleur zouden zijn, zoals koffie die steeds verder wordt verdund met melk. (…) Elke generatie lichter dan de vorige.' Honderdtwintig jaar later zijn alle kleurlingen in Mallard kleurloos, 'de donkerste nauwelijks donkerder dan een Griek.'

De ochtend waarop de roman begint, loopt aan de hand van haar dertigjarige, zeer lichthuidige, Desiree geheten moeder een gitkleurig klein meisje, als een niet mis te verstaan symbool en product van Desirees baldadige, fiere karakter: toen zij veertien jaar geleden op een nacht Mallard de rug toekeerde en s…Lire la suite

Overtuigende, intrigerende en succesvolle roman van de Amerikaanse schrijfster (1990). De auteur is een rasverteller die een frisse draai weet te geven aan de overgangsgebieden tussen ras, geslacht en identiteit. Dit speelt ze genuanceerd en diepgaand uit aan de hand van een verhaal over de levens van de lichtgekleurde tweeling Desiree en Stella Vignes (de een extravert en koppig, de ander introvert en slim), van de jaren ‘50 tot en met de jaren ‘80. Beiden ontvluchtten hun geboortedorp Mallard in Louisiana, uit verveling maar vooral omdat ze getuigen waren van het lynchen van hun vader. Na een zware tijd samen in New Orleans, verlaat Stella onverwacht Desiree en volgen we hun gescheiden levens. Desiree keert na een gewelddadig huwelijk terug naar Mallard en heeft omgang met een gekleurde man die verdwenen mensen opspoort. Stella trouwt met een blanke man en leeft steeds met de angst om ontdekt te worden. Sterk is dat hun dochters, die elkaar ontmoeten maar niets van elkaar weten, ged…Lire la suite

À propos de Brit Bennett

Brit Bennett, née en 1990 à Oceanside en Californie, est une écrivaine féministe afro-américaine. Elle vit et travaille à Los Angeles.

Biographie

En 2013, le policier responsable de la mort de Trayvon Martin est acquitté. En 2014, les charges contre l'officier responsable de la mort d'Eric Garner sont abandonnées. À la suite de ces deux événements, Brit Bennett publie un billet de blog Je ne sais pas quoi faire des gentils blancs. Elle y fustige l'antiracisme consensuel et inoffensif. Cet article fait le tour des réseaux sociaux et devient un livre, traduit en français en 2018,.

Brit Bennett et la journaliste britannique Reni Eddo-Lodge affirment que le racisme est un système politique de domination des Blancs, que les personnes blanches doivent prendre en charge.

En lire plus sur Wikipedia