Twee eeuwen geschiedenis van een familie die gekenmerkt wordt door moeilijke liefdes en blauwe ogen, opgetekend via de verhalen van de oma van de schrijfster.
Sujet
Catalonië
Titre
De blauwe diamant
Auteur
Care Santos
Traducteur
Jacqueline Visscher
Narrateur
Agnes De Greef  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Diamante azul
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Durée
11:36
Éditeur original
Wereldbibliotheek
Note
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 1 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De smaak van tijmsoep

Roman. De rare snuiters onder haar voorouders zijn een goudmijn voor de Catalaanse veelschrijfster Care Santos. De kooktips krijg je erbij.

Met een vijftigtal titels op haar naam is Care ­Santos (48) met stip de productiefste Catalaanse schrijfster van haar generatie. ­Macarena Santos i Torres, zoals ze van zichzelf heet, beoefent alle mogelijke genres en schrijft voor groot en klein, met overdonderend succes. Haar dertiende roman, Media vida, werd vorig jaar nog bekroond met de Premio Nadal, Spanjes oudste literatuurprijs. De auteur, die nogal wat rare snuiters onder haar voorouders telt, mag zich graag door haar eigen familiegeschiedenis laten inspireren en dat leverde tot nu toe drie romans op. Twee daarvan, De kleur van de herinnering en Het verlangen naar chocolade, waren al beschikbaar in het Nederlands. Nu verschijnt ook De blauwe diamant in vertaling.

Voor deze lijvige familiesaga klom Santos helemaal tot boven in haar stamboom. Haar speurtocht door archieven en parochieregisters voerde haar naar een verre achttiende-eeuwse voorouder met een onwaarschijnlijk levensverhaal, dat smeekte om een roma…Lire la suite

De oorsprong van deze roman ligt in de verhalen die haar oma Teresa Pujolar de schrijfster (1970) vertelde. Een vertelling die de lezer laat zien dat we soms in ons verleden moeten duiken om ons heden te begrijpen. Elke familie heeft een verhaal, we moeten dat alleen vinden. Silvestre Pujolar maakt een reis van zijn geboortedorp Olot naar Mataró, een stadje boven Barcelona, om daar een ververij te openen. Een verhaal over twee eeuwen geschiedenis, gekenmerkt door moeilijke liefdes en blauwe ogen die van generatie op generatie doorgaan. Een familie die de auteur goed kent ... omdat die de hare is. Zij maakt het de lezer niet makkelijk, want zo zijn we in 1927, 1722 of 1876, maar de korte hoofdstukken, de uitzonderlijke omgeving en personages geven een stimulans om verder te lezen. Met de blauwe vogel van de titel en een klok die slaat wanneer iemand in de familie sterft, voegt Care Santos een surrealistisch tintje toe. Voorin een stamboom van de familie.

Suggestions