Livre
Néerlandais

Mijn oma is een superster

Carl Norac (auteur), Ingrid Godon (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een jongetje vertelt over hoe bijzonder zijn grootmoeder is. Prentenboek met bladvullende krijttekeningen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Grootouders
Titre
Mijn oma is een superster
Auteur
Carl Norac
Dessinateur
Ingrid Godon
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
My grandma is a star
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2008
[23] p. : ill.
ISBN
9789025852153 (hardback)
Placing suggestion
Grootouders (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 300 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na Mijn papa is een reus (De Leeswelp 2004, p. 188), Mijn mama kan toveren (De Leeswelp 2006, p. 128) en Mijn opa is een kampioen (De Leeswelp 2007, p. 88) vervolledigt dit boek de bijzondere familiereeks van Carl Norac en Ingrid Godon. Hoewel er geen exclusieve eigenschappen voor de verschillende familieleden worden gereserveerd, legt Norac toch wel telkens bepaalde klemtonen. In het opaboek was dat de actieve rol van de grootvader. In dit omaboek komen twee klemtonen naar voren: de verschillende rollen die een grootmoeder aanneemt en het gevoel van exclusiviteit dat ze kan geven aan een kind. We zien de oma dan ook veel verschillende dingen doen (bescherming, spel en creativiteit, koken, hobby's etc.), terwijl de tweede klemtoon gelegd wordt in zinnetjes als "mijn oma is een ster. Ze straalt alleen voor mij" en "maar ze is vooral mijn eigen oma, van mij alleen". Een leuke terugkerende metafoor is die van de ruimte(vaart): de oma is niet alle…Lire la suite
De oma van de ik-figuur (een jongetje) is een echte ‘superster’. Ze schiet met een winkelwagentje door de supermarkt, is dol op bloemen, gaat graag op vakantie, kan op haar handen lopen en maakt vaak zijn lievelingseten. Soms is ze een clown, of een geheim agent en elke dag vertelt ze een nieuw verhaal over de geheimen van de wereld. Echt een oma om veel van te houden. Vierde prentenboek in een reeks over bijzondere familieleden die voor kinderen veel kunnen betekenen (‘Mijn papa is een reus’, bekroond met de kakelbontprijs 2005; ‘Mijn mama kan toveren’ en ‘Mijn opa is een kampioen’*). Paginagrote illustraties, verdeeld over twee bladzijden met telkens oma en kleinzoon tijdens dagelijkse, voor peuters herkenbare, gebeurtenissen en gedachten. De illustraties in een gemengde techniek van verf, potlood en pastel bevatten weinig details, maar stralen, door een goed gekozen kleurgebruik, geborgenheid uit. De begeleidende tekst bij de illustraties is gering, maar laat zich goed voorlezen en…Lire la suite

Mijn oma is een superster

Dit is een prentenboek voor de knapste oma’s van de wereld. Een kleine jongen bezingt hierin zijn oma. Ze is: een ster, een zon, soms is ze een raket. Ze is dol op bloemen, ze gaat graag op vakantie. Oma is ook een koningin en de keuken is haar paleis. Bij oma voelt hij zich heel belangrijk. Met oma kun je ook leuk spelen. En ze weet heel veel. Elke dag vertelt ze mij een nieuw verhaal over de geheimen van de wereld.” Maar het belangrijkste is dat ze ZIJN oma is, van hem alleen. De illustraties van Ingrid Godon geven zowel een beeld van de stoere als van de warme en de lieve oma. Een mooie ode aan de oma’s!

À propos de Carl Norac

CC BY-SA 4.0 - Image by Lefortm

Carl Norac, nom de plume de Carl Delaisse, né le 29 juin 1960 à Mons (Belgique), est un écrivain belge de langue française.

Il est principalement auteur de recueils de poésies, et de textes d'albums jeunesse, mis en images par divers illustrateurs.

Biographie

Carl Norac est le fils du poète Pierre Coran (qui fut instituteur dans sa jeunesse) et de la comédienne Irène Coran. Il grandit dans une grande « cité populaire » selon ses propres termes, puis dans le Hainaut, où la nature et la forêt sont ses premières sources d'inspiration, pour des textes et surtout des poèmes. De son enfance, il garde, comme il le dit lui-même « une foi absolue en l’émerveillement », et était un lecteur « boulimique, passionné et nocturne. »

Il devient professeur de français, attaché culturel et prof…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions