Livre
Néerlandais

Pinokkio

Carlo Collodi (antécédent bibliographique), M.E. Ander (adaptateur), Quentin Gréban (dessinateur)
Het zit de marionet Pinokkio niet mee. Hij wil het zo graag goed doen, maar alles loopt steeds verkeerd. Bewerking van het klassieke, Italiaanse vervolgverhaal (1881-1883), met vrolijke illustraties. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Pinokkio
Antécédent bibliographique
Carlo Collodi
Adaptateur
M.E. Ander
Dessinateur
Quentin Gréban
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Pinocchio
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2010 | Autres éditions
81 p. : ill.
Note
Tekst ingekort en herzien door M.E. Ander
ISBN
9789051161649 (hardback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Pinokkio is de marionet die Geppetto snijdt uit een stuk hout. De pop beweegt, praat en denkt uit zichzelf en blijkt erg ondernemend. Hij wil graag leren, maar laat zich voortdurend afleiden en doet dan stoute of domme dingen waar hij oprecht spijt van krijgt. Als hij laat merken oprecht begaan te zijn met zijn medemensen, wordt hij een echte jongen, zijn grootste wens. Het verhaal waardoor Pinokkio het meest bekend is, over de neus die groeit als hij jokt, vormt een hoofdstuk in dit uit 26 hoofdstukken bestaande boek. Zijn avonturen worden verteld in korte verhalen die op een of twee pagina’s staan, voorzien van paginagrote, zachtgekleurde aquarellen die de sfeer en emoties goed weergeven. Op de tekstpagina is vaak een kleine tekening te vinden. Het taalgebruik is niet eenvoudig en leent zich het meest tot voorlezen. Groot formaat boek met de tekst in twee kolommen; kleine druk. Op het omslag een aquarel van Pinokkio die in de spiegel kijkt naar zijn lange neus. Voorlezen vanaf ca. 8…Lire la suite

Pinokkio

Het verhaal van Pinokkio begint met een stuk hout. Het stuk hout komt in de werkplaats van een oude timmerman terecht, baas Kers. Wanneer die er een tafelpoot van probeert te maken, komt het stuk hout echter tot leven. Baas Kers hoeft het stuk hout niet meer en geeft het aan zijn vriend Geppetto. Geppetto snijdt er een prachtige marionet uit. Groot is zijn verbazing wanneer die tot leven komt.
Maar Gepetto is nog niet van zijn verbazing bekomen, of Pinokkio begint al deugenietenstreken uit te halen. Van zodra hij kan stappen, rent hij het huis uit en loopt weg. Geppetto vliegt, door een misverstand, de gevangenis in, en Pinokkio blijft alleen achter. Al gauw blijkt dat Pinokkio een jongetje is dat alleen maar aan zichzelf denkt en met niets of niemand rekening houdt. Wanneer de arme Gepetto terug thuis komt, treft hij een uitgeputte en verhongerde Pinokkio aan, met opgebrande voeten. Geppetto geeft het kleine beetje eten dat hij nog bezit aan de arme Pinokkio en maakt nieuwe voe…Lire la suite

À propos de Carlo Collodi

Carlo Lorenzini (Florence, 24 novembre 1826 - ibidem, 26 octobre 1890) est un journaliste et écrivain italien. Critique dramatique en complément de son métier de fonctionnaire affecté à la censure, il est l'auteur, sous le pseudonyme de Carlo Collodi, du chef-d'œuvre mondial de la littérature enfantine Les Aventures de Pinocchio.

Biographie

Jeunesse d'ancien régime.

Fils de domestiques (1826-1841).

Carlo Lorenzini est l'un des dix enfants du cuisinier et d'une femme de chambre du mar…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque