In Turijn zijn twee moorden gepleegd die een commissaris van politie nogal wat hoofdbrekens kosten.
Titre
De zondagsvrouw / C. Fruttero & F. Lucentini
Auteur
Carlo Fruttero Franco Lucentini
Traducteur
Marieke Van Laake
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
La donna della domenica
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2010 | Autres éditions
413 p.
ISBN
9789028423336 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 43 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De zondagsvrouw is wellicht het bekendste boek van het schrijversduo Fruttero en Lucentini. Het verscheen oorspronkelijk in 1972 in het Italiaans en werd meteen enthousiast ontvangen door de lezers. In 1975 werd het boek verfilmd door Luigo Comencini, met Marcello Mastroianni als commissaris Santamaria.
De setting is Turijn van eind jaren zestig. Commissaris Santamaria wordt belast met het onderzoek naar de moord op de louche en mislukte architect Garrone. Een hele stoet van personages uit de betere kringen van Turijn blijkt de architect op een of andere manier gekend te hebben. Anna Carla is een vrouw met een leeg, zinloos en frivool leven. Ze is getrouwd met een rijke industrieel en is goed bevriend met Massimo, erfgenaam van een welstellende familie. Hij heeft op zijn beurt een homoseksuele relatie met Marcello Riviera. Anna Carla, die er later niet van zal terugschrikken te flirten met commissaris Santamaria, schrijft voor de grap een briefje aan Massimo, waarop te lezen…Lire la suite
Commissaris Santamaria onderzoekt de moord op een louche en vulgaire architect in Turijn. Aan de hand van getuigenverklaringen komt hij al gauw op het spoor van een welgestelde en mooie vrouw. Zijn professionaliteit wordt niet beïnvloed door hun onderlinge aantrekkingskracht, het geeft hem de mogelijkheid zijn onderzoek te verdiepen. Dit is het eerste boek dat dit gerenommeerde Italiaanse duo samen heeft geschreven en dat eerder in 1975 is vertaald en uitgegeven in Nederland. Deze baanbrekende en veelgeprezen misdaadroman is verfilmd. Het is even wennen aan de trage schrijfstijl, waarbij elk woord op een weegschaal wordt gelegd, ook door de personages zelf tijdens hun scherpzinnige dialogen, maar al gauw wordt de lezer meegezogen in het verhaal. De onderlinge relaties van een aantal Turijnse middenklassers worden met humor en ironie beschreven, waarbij veel aandacht besteed wordt aan karaktertekeningen en de 'couleur locale'. Het politieonderzoek is hieraan ondergeschikt, maar is deso…Lire la suite

À propos de Carlo Fruttero

CC BY-SA 2.0 - Image by Auteur inconnuUnknown author

Carlo Fruttero (né à Turin le 19 septembre 1926 et mort à Castiglione della Pescaia le 15 janvier 2012) est un écrivain, traducteur, scénariste pour la télévision et journaliste italien. Il a écrit la plus grande partie de son œuvre en collaboration avec Franco Lucentini.

Biographie

Carlo Fruttero travaille comme traducteur pendant de nombreuses années avant de faire la connaissance de Franco Lucentini en 1953. Tous deux feront équipe à partir de 1957, jusqu'à la mort de Lucentini en 2002, puis Fruttero continue seul à publier des romans.

En 2007, le prix Chiara a couronné l'ensemble de son œuvre. La même année, Carlo Fruttero a reçu le prix Campiello pour Des femmes bien informées.

Très lié à la France et notamment à Par…En lire plus sur Wikipedia