Livre
Néerlandais

Het geheugen van de lucht

Caroline Lamarche (auteur), Katelijne De Vuyst (traducteur)
Met een indringend droombeeld komt bij een vrouw een reeks pijnlijke herinneringen op gang en in haar zelfonderzoek daalt zij nog dieper af in haar beladen verleden.
Titre
Het geheugen van de lucht
Auteur
Caroline Lamarche
Traducteur
Katelijne De Vuyst
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La mémoire de l'air
Éditeur
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, [2021]
73 p.
ISBN
9789493186279 (paperback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zonder verweer

Ongezonde machtsverhoudingen zijn het thema van Het geheugen van de lucht van Caroline Lamarche.

Door het leven getekende mensen zijn de specialiteit van Caroline Lamarche (66). De Belgische schrijfster werd in 2019 bekroond met de Prix Goncourt de la nouvelle voor Van dieren en mensen, een bundel met negen verhalen over zwaarbeproefde personages die troost vinden in de omgang met dieren. Lamarche heeft zes romans, gedichten, hoorspelen, toneelteksten en een jeugdboek op haar naam staan, maar is op haar best op de korte baan. Dat blijkt maar weer uit Het geheugen van de lucht, een tekst die ontstaan is als theatermonoloog en later werd omgeturnd tot een intrigerend verhaal.

Aan het woord is een naamloze vrouw, die haar relaas begint met een droom. Het is een morbide droom, over een dode vrouw op een katafalk van dorre bladeren, ergens op de bodem van een ravijn. Ze lijkt als twee druppels water op de vertelster, maar dan in een jongere versie. Een en ander rijt oude wonden open en roept pijnlijke herinneringen op aan een voormalige geliefde. De man leefde alleen voor de…Lire la suite

Een verrassend verhaal over macht en machteloosheid

Na de prachtige verhalenbundel Van dieren en mensen die hier begin 2020 in vertaling uitkwam is er nu een eerder werk van de Waalse Caroline Lamarche in het Nederlands verschenen: Het geheugen van de lucht. Ook hier begint Lamarche weer in een evocatieve, dromerige stijl. De tekst begint zelfs met een droom. Over een dode vrouw in een ravijn. Maar de naamloze verteller zoekt die vrouw twee pagina's later juist overdag op, en uit deze en andere hints maakt de lezer op dat zij het zelf is, die daar ligt.

Allengs wordt het verhaal concreter. En blijkt dat je iets heel anders aan het lezen bent dan je in eerste instantie dacht. Het rustige, enigszins macabere begin is de opmaat voor een verhaal over macht, een machtsspel in een relatie (met een megalomane man die voor slachtoffer speelt) en de machteloosheid die de verteller heeft ervaren bij een traumatische gebeurtenis.

Van nieuwsgierigheid, via ergernis en verbazing krijgt de lezer een gevoel van afschuw en verslagenhe…Lire la suite

Een indringend, verontrustend droombeeld zet bij de naamloze ik-vertelster een reeks herinneringen in gang rondom haar vroegere relatie met een geliefde. Zij vonden elkaar zo’n twintig jaar geleden in liefde voor letteren en seks, maar na zeven jaar vluchtte zij van hem weg. De kracht en macht van zijn emotionele chantage en gewelddadigheid dreigden haar te vernietigen. Met een omtrekkende beweging daalt de vrouw in haar zelfonderzoek nog dieper af in haar beladen verleden en herinnert zich een afgrijselijke gebeurtenis waarin zij weerloos is tegenover een man zonder genade. Hierin zijn al haar onmacht, vernedering, pijn en eenzaamheid samengebald die haar existentie tekenen. Deze sobere, beklemmende novelle, geschreven in een poëtische, beeldende stijl is door Katelijne De Vuyst voortreffelijk vertaald in het Nederlands. Van de Franstalige Belgische auteur (1955), lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, verscheen in vertaling ook ‘Van dieren en …Lire la suite

À propos de Caroline Lamarche

FAL - Image by Marie-Françoise Plissart

Caroline Lamarche, née à Liège le 3 mars 1955, est une écrivaine belge d'expression française.

Elle est l'autrice de romans, de nouvelles, de littérature jeunesse, de poèmes, de pièces radiophoniques, de textes pour la scène et sur des artistes contemporains, ainsi que de chroniques dans la presse.

Biographie

Caroline Lamarche a passé sa petite enfance en Asturies en Espagne et son enfance en région parisienne. Revenue en Belgique à dix-huit ans, elle étudie la philologie romane. Elle a enseigné le français à Liège et au Nigeria et vit actuellement à la périphérie de Bruxelles, à Overijse.

Jeune adulte elle passait la plupart de son temps à lire. Les graves insomnies dont elle souffre cessent lorsqu’elle se lance véritablement dans l’écriture en 1990.

Ses écrits explorent la complexité des êtres, la subtilité de…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions