Livre
Néerlandais

Nacht op klaarlichte dag

Caroline Lamarche (auteur), Katelijne De Vuyst (traducteur)
Een jonge vrouw probeert zich te ontworstelen aan haar seksuele obsessies.
Titre
Nacht op klaarlichte dag
Auteur
Caroline Lamarche
Traducteur
Katelijne De Vuyst
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La nuit l'après-midi
Éditeur
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, [2021]
67 p.
ISBN
9789493186446 (paperback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een afschuwelijk en prachtig verhaal van Caroline Lamarche

Wanneer ze in het lokale advertentieblaadje een contactadvertentie ziet - 'Autoritaire man zoekt jonge vrouw, soepel karakter, voor momenten van intense verstandhouding' - aarzelt de hoofdpersoon uit Nacht op klaarlichte dag geen moment. Ze schrijft de man en spreekt met hem af. Zijn advertentie doet haar denken aan een droom die ze heeft gehad. We zijn in het universum van Caroline Lamarche (1955), de Waalse auteur van wie uitgeverij Vleugels in korte tijd drie boeken heeft uitgegeven. Net als in het vorige, Het geheugen van de lucht, lijken droom en werkelijkheid in elkaar over te lopen. De vrouw verlangt ernaar pijn te voelen, een pijn die haar breekt en waaruit ze als nieuw tevoorschijn zal komen. Zoals de jonge kittens die haar poes heeft geworpen. Haar vriend kan haar die pijn niet geven. Het geweld dat ze ondergaat is echt - en afschuwelijk. Toch spreekt ze een tweede en derde keer af. Lamarche suggereert, zonder het echt te benoemen, dat de vrouw misschien zelf een kind zou…Lire la suite

Een jonge vrouw herinnert zich van haar liefdeloze jeugd maar één gebeurtenis, beangstigend en duister, waaruit ze gered werd door een dienstbode. Is het deze ervaring die haar doet verlangen naar gewelddadige seks? Via een contactadvertentie krijgt zij een sadomasochistische relatie. Wat zoekt ze? Wat wil ze? Kan ze nog aan deze vernederingen ontsnappen? In deze novelle uit 1998, een ware nachtmerrie, wordt een indringend beeld geschetst van een gruwelijke seksuele obsessie. De drijfveren van de getraumatiseerde vrouw blijven deels verborgen. De schrijfster (1955) heeft in haar lange carrière veel erkenning gehad, vooral voor haar korte verhalen. In 2019 ontving zij de Prix Goncourt de la Nouvelle.

À propos de Caroline Lamarche

FAL - Image by Marie-Françoise Plissart

Caroline Lamarche, née à Liège le 3 mars 1955, est une écrivaine belge d'expression française.

Elle est l'autrice de romans, de nouvelles, de littérature jeunesse, de poèmes, de pièces radiophoniques, de textes pour la scène et sur des artistes contemporains, ainsi que de chroniques dans la presse.

Biographie

Caroline Lamarche a passé sa petite enfance en Asturies en Espagne et son enfance en région parisienne. Revenue en Belgique à dix-huit ans, elle étudie la philologie romane. Elle a enseigné le français à Liège et au Nigeria et vit actuellement à la périphérie de Bruxelles, à Overijse.

Jeune adulte elle passait la plupart de son temps à lire. Les graves insomnies dont elle souffre cessent lorsqu’elle se lance véritablement dans l’écriture en 1990.

Ses écrits explorent la complexité des êtres, la subtilité de…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions