Livre
Néerlandais

Afblijven

Carry Slee (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
De 14-jarige Melissa heeft er alles voor over om goed voor de dag te komen als ze moet dansen in een videoclip, zelfs als ze daarvoor XTC moet slikken.
Sujet
Drugs
Titre
Afblijven
Auteur
Carry Slee
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: Carry Slee, 2021 | Autres éditions
159 p.
ISBN
9789048861156 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Carry Slee schreef Afblijven al vijftien jaar geleden, maar het blijft een actueel verhaal. Zonder moraliserend over te komen weet Slee duidelijke boodschappen in haar boeken te verwerken. In Afblijven wijst ze erop hoe gevaarlijk drugs kunnen zijn en hoe eenvoudig een doodgewoon meisje in de drugswereld verzeild kan raken.
Melissa wil heel graag danseres worden. Als ze de kans krijgt om mee te dansen in een clip, is ze dolgelukkig. Ook haar vrienden vinden het fantastisch en steunen haar volledig. Na een tijdje komt Melissa’s beste vriend Jordi te weten dat Melissa drugs gebruikt heeft tijdens een repetitie bij Jim, een van de dansers, om losser en vrijer te kunnen dansen. Jordi begint zich zorgen te maken om Melissa. Ze gaat steeds vaker naar Jim en ze rookt niet alleen joints, maar begint ook lsd en xtc te gebruiken. Jordi weet niet wat hij moet doen om Melissa tegen te houden. In hun vriendengroepje zijn de meningen verdeeld: sommigen willen Melissa koste wat k…Lire la suite
Deze vlot geschreven tienerroman gaat over een vriendengroepje (ca. 14 jaar), ogenschijnlijk positief, vrolijk en betrokken op elkaar; maar de vriendschappen en zelfs de verkeringen worden gemakkelijk verstoord door roddel en jaloezie. De roman handelt vooral over de onderlinge relaties en dat levert veel beschrijvingen van interactie en alledaagse dialogen op. De karaktertekening is oppervlakkig en beperkt zich tot stereotypering van de beoogde karaktereigenschap zoals: hulpvaardigheid, jaloersheid en 'blinde' ambitie. Het probleem dat in de roman wordt behandeld, is het gemak waarmee een verslaving aan m.n. XTC-pillen gerealiseerd kan worden onder de schoolgaande jeugd. De motieven daarvoor worden genoemd. Ook plaatst de roman de gebeurtenissen in de belevingswereld van de schoolgaande jongeren. De roman wil vooral waarschuwen en is daarnaast onderhoudend. Bij de doelgroep slaat deze vlotte en snelle beschrijving kennelijk goed aan, want boeken van deze schrijfster werden al diverse…Lire la suite

À propos de Carry Slee

Carry Slee, de son vrai nom Carolina Sofia Slee, née le 1er juillet 1949 à Amsterdam, est une écrivaine, femme de lettres, scénariste et chanteuse néerlandaise.

Filmographie

Scénariste

 • 2006 : Keep Off de Maria Peters
 • 2008 : Desperate de Dave Schram
 • 2013 : Spijt! de Dave Schram
 • 2014 : Painkillers de Tessa Schram
 • 2016 : Kappen! de Tessa Schram

Bibliographie

 • 1989 : Morgen mag ik in het diepe...
 • 1989 : Rik en Roosje
 • 1991 : Verdriet met mayonaise
 • 1992 : Jan und die Hackfleischbande
 • 1993 : Lekker weertje koekepeertje
 • 1993 : Confetti confl…En lire plus sur Wikipedia