Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Verdriet met mayonaise

Carry Slee (auteur), Helen Van Vliet (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Een nieuwe jongen in groep 8 wordt door bijna iedereen gepest. Maar Leentje vindt in hem een goede vriend! Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Verdriet met mayonaise / Carry Slee ; met tek. van Helen van Vliet
Auteur
Carry Slee
Dessinateur
Helen Van Vliet
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2002 | Autres éditions
124 p. : ill.
ISBN
90-6494-037-1

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 18 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De boeken van Carry Slee werden al vele keren herdrukt. Alhoewel de boeken niet altijd de beste kritieken krijgen, worden ze door veel kinderen gelezen. Zonder veel leesinspanning raast de lezer door elk verhaal. De taal vormt geen uitdaging: tussen de regels is het erg leeg. Er wordt gefocust op problemen die al dan niet opgelost worden. Vaak geeft Slee over het probleem een soort lesje mee: hoe de lezer wel en/of niet kan reageren of met het probleem moet omgaan. Anderzijds stellen we vast dat Carry Slee ook niet zo voor de hand liggende thema's aansnijdt: homoseksualiteit, echtscheiding... Hoe dan ook Carry Slee krijgt heel wat kinderen en jongeren aan het lezen. En één Carry Slee gelezen, dan volgt er dikwijls een tweede, een derde... Toch als waarde niet te onderschatten. Moeilijk lezenden vinden hier zeker hun gading.

Verdriet met mayonaise is een 17e druk (2002) en verscheen voor het eerst in 1991. Sindsdien heeft Carry Slee zich een plaats veroverd bij de jeugdig…Lire la suite
Leentje, een spontaan meisje dat in groep 8 zit, sluit vriendschap met de nieuwe jongen die aanvankelijk door de andere kinderen gepest wordt. Ook thuis zijn er de nodige strubbelingen. De beide hoofdpersonen doen levensecht aan in hun reacties en emoties en bieden mogelijkheid tot identificatie. De overige karakters zijn minder uitgewerkt. Eigentijds verhaal vol actie, waarin de mening van de auteur over o.a. emancipatie duidelijk naar voren komt. Ernst en humor zijn met elkaar in evenwicht, de verhaalopbouw is logisch, maar soms verlopen de zaken wel erg gladjes. Het verhaal is verdeeld in korte hoofdstukken, de verteltrant is vlot. Deze druk is voorzien van nieuwe zwartwittekeningen en een nieuwe omslag in kleur van Helen van Vliet. Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

À propos de Carry Slee

Carry Slee, de son vrai nom Carolina Sofia Slee, née le 1er juillet 1949 à Amsterdam, est une écrivaine, femme de lettres, scénariste et chanteuse néerlandaise.

Filmographie

Scénariste

 • 2006 : Keep Off de Maria Peters
 • 2008 : Desperate de Dave Schram
 • 2013 : Spijt! de Dave Schram
 • 2014 : Painkillers de Tessa Schram
 • 2016 : Kappen! de Tessa Schram

Bibliographie

 • 1989 : Morgen mag ik in het diepe...
 • 1989 : Rik en Roosje
 • 1991 : Verdriet met mayonaise
 • 1992 : Jan und die Hackfleischbande
 • 1993 : Lekker weertje koekepeertje
 • 1993 : Confetti confl…En lire plus sur Wikipedia