Onze wederzijdse vriend

Charles Dickens (auteur), Peter Charles (traducteur)
Wanneer een jongeman na de dood van zijn vader terugkeert naar Londen, neemt hij een andere identiteit aan om een beeld te krijgen van wat van hem als erfgenaam wordt verwacht.
Titre
Onze wederzijdse vriend
Auteur
Charles Dickens
Traducteur
Peter Charles
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Our mutual friend
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018 | Autres éditions
973 p.
ISBN
9789025308414 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De erfenis van een mensenhater

In beeldend proza behandelt Charles Dickens in zijn laatste, in nieuwe vertaling verschenen, roman de menselijke kleingeestigheid en hypocrisie.

In veel opzichten is de Theems de ware hoofdpersoon van Charles Dickens' roman Our Mutual Friend. De plot begint en eindigt op de rivier en in het bestaan van alle belangrijke personages speelt zij een essentiële rol. De Theems is in de roman een symbool van leven en dood, van zuivering en corruptie, van eeuwigheid, sterfelijkheid en wedergeboorte.

Our Mutual Friend (1865) was Dickens' veertiende roman en de laatste die hij voltooide. Bij zijn dood in 1870 was hij nog volop bezig aan The Mystery of Edwin Drood. Onder de titel Onze wederzijdse vriend is het boek thans in een nieuwe, soepele en fraai uitgegeven vertaling verschenen.

Zoals in veel romans van Dickens en zijn tijdgenoten speelt een testament een belangrijke rol. In Onze wederzijdse vriend laat een vrekkige mensenhater, rijk geworden door het verzamelen en uitkammen van gigantische hoeveelheden vuilnis, zijn geld na aan zijn zoon, John Harmon, die in Zuid-Afrika woont. Er is echter één vo…Lire la suite

In het Victoriaanse Londen sterft een oude vrek die rijk is geworden met de handel in vuilnis. Hij laat zijn enorme fortuin na aan zijn zoon, die in het buitenland woont. Er is een voorwaarde: dat zijn zoon trouwt met een voor hem onbekende vrouw die door zijn vader is aangewezen. De zoon vertrekt per boot naar Londen. Kort na zijn aankomst wordt zijn dode lichaam echter in de Thames aangetroffen. Hierdoor valt de erfenis bij testament toe aan de rechterhand van de overledene. Deze neemt een secretaris in dienst wiens rol gaandeweg steeds mysterieuzer wordt. Deze laatste roman van de grote Victoriaanse schrijver (1812-1870) verscheen in 1865. In 973 pagina’s trekt er een stoet van kleurrijke Dickensiaanse personages aan de lezer voorbij. Zoals in alle romans van Dickens wordt de armoede in het 19e-eeuwse Londen in detail beschreven en wordt het contrast tussen arm en rijk scherp uitgewerkt. Overheersende thema’s zijn geld en hebzucht. De nieuwe rijken in het Londen van die tijd worden…Lire la suite

Personages die alleen uit de pen van Dickens kunnen vloeien

Na zeventig jaar verschijnt weer een Nederlandse vertaling van Charles Dickens' laatste voltooide roman 'Our Mutual Friend'.

Hij had het geluk dat hij in de enige eersteklascoupé zat die niet in de rivier stortte. Charles Dickens wist op 9 juni 1865 de spoorwegramp bij Staplehurst, ten zuidoosten van Londen, te overleven. Op de brug bij het dorpje liep de trein letterlijk uit de rails: arbeiders waren daar bezig staven te vervangen. We hebben nog twee uur tijd voordat de volgende trein komt, dacht hun voorman, maar hij had het spoorboekje verkeerd gelezen.

Dickens klauterde uit de coupé en verleende eerste hulp. Z'n hoed gebruikte hij om de slachtoffers water te geven, en hij had ook een heupflesje cognac bij zich. De hulp mocht niet altijd baten, de beroemde Britse schrijver zag om hem heen mensen sterven.

Bij de ramp kwamen tien mensen om het leven, veertig raakten zwaargewond. De trein kwam uit de havenplaats Folkestone waar Dickens was ingestapt, samen met zijn maîtresse Ellen 'Nelly' Ternan en haar moeder. Het gezelschap was met de boot uit Frankrijk gearriveerd waa…Lire la suite

À propos de Charles Dickens

Charles Dickens (prononcé /ˈtʃɑːlz ˈdɪ.kɪnEn lire plus sur Wikipedia