Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Over de geest der wetten : een selectie

Over de geest der wetten : een selectie

Dans la série:
Vertaling van de centrale delen van het politiek-filosofische werk van de Franse filosoof (1689-1755): De l'esprit des lois
Titre
Over de geest der wetten : een selectie / Charles de Montesquieu
Auteur
Charles-Louis De Montesquieu
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
De l'esprit des lois
Édition
2de, herz. dr.
Éditeur
Amsterdam: Boom, 2003 | Autres éditions
151 p.
ISBN
90-5352-796-6
Placing suggestion
155.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 26 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De l'esprit des lois, een klassieker van het verlichtingsdenken, verscheen voor het eerst onder deze titel als een anonieme uitgave te Genève in 1748 en was meteen een overdonderend succes. In de daaropvolgende jaren werd het boek in vele Europese talen ? ook in het Nederlands ? vertaald. Het was het levenswerk van Charles Louis de Secondat, baron de la Brède et de Montesquieu (1689-1755), dat hij tot aan zijn dood, ondanks een toenemende blindheid, zou blijven bewerken. Een gigantisch project, waarin bijna alles aan de orde wordt gesteld. Een labyrint volgens Voltaire, die het wel nadrukkelijk prees voor zijn hekeling van de slavernij en alle vormen van fanatisme, maar ook anti-revolutionair van instelling, wat dan weer niet naar de zin was van Condorcet en Mirabeau. Toch blijft het een hoogst origineel boek, ook naar de mening van zijn auteur, die niet voor niets een zinsnede uit Ovidius' Metamorfosen als motto kiest : "prolem sine matre creatam" of "een kind zonder moeder geboren"…Lire la suite
"De l'esprit des lois" van de Franse filosoof (1689-1755) is een fundamentele tekst voor de moderne staatstheorie. Twee aspecten zijn met name van belang: de leer van de scheiding der machten, en de ruime aandacht voor de empirische context waarbinnen een staatsbestel moet functioneren. Van deze fundamentele tekst is sinds 1998, voor het eerst sinds zeer lange tijd, weer een deel in vertaling beschikbaar. Het betreft een aantal centrale teksten, zes van de eenendertig boeken, in omvang ongeveer een derde deel van het geheel. De vertaling is zorgvuldig, met veel aandacht voor de leesbaarheid, en de inleiding is informatief en goed geschreven. Toch blijft het jammer dat niet de hele tekst vertaald is, en dat een degelijk kritisch apparaat ontbreekt. Nu blijft de lacune in het Nederlandse taalgebied op zijn minst voor een deel bestaan. Herziene editie. Paperback; kleine druk.

À propos de Charles-Louis De Montesquieu

Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu, est un penseur politique, précurseur de la sociologie, philosophe et écrivain français des Lumières, né le 18 janvier 1689 à La Brède (Guyenne, près de Bordeaux) et mort le 10 février 1755 à Paris.

Jeune homme passionné par les sciences, plein d'esprit, Montesquieu publie anonymement les Lettres persanes (1721), un roman épistolaire qui fait la satire amusée de la société française de la Régence, vue par des Persans fictifs. Le roman met en cause les différents systèmes politiques et sociaux, y compris celui des Persans.

Il voyage ensuite en Europe et séjourne plus d'un an en Angleterre où il observe la monarchie constitutionnelle et parlementaire qui a remplacé la monarchie autocratique.

En lire plus sur Wikipedia