Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Persoonlijk verslag van de auteur over het plotselinge overlijden van haar vader, in juni 2020, en haar intense verdriet.
Titre
Gedachten over rouw
Auteur
Chimamanda Ngozi Adichie
Traducteur
Hien Montijn
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Notes on grief
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021 | Autres éditions
87 p.
ISBN
9789403151212 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een standbeeld in taal

Chimamanda Ngozi Adichie schreef een prachtig boek over hoe rauw rouw kan zijn. Een reflectie op taal én een hommage aan haar vader James Nwoyo Adichie.

'Je leert hoezeer het bij rouw om woorden gaat, het gebrek aan woorden en het zoeken naar woorden', schrijft Chimamanda Ngozi Adichie. Op 10 juni 2020 overleed onverwacht haar vader, James Nwoyo Adichie, midden in de coronacrisis. In het dunne maar intense boekje Gedachten over rouw zoekt ze naar woorden om het te hebben over haar verdriet, maar ook over wat voor een fantastische man haar vader was.

In de weken en maanden na de dood van haar vader schreef Adichie haar gedachten neer. Zonder filter. Ze schrijft hoe haar vierjarige dochter haar vertelde dat ze haar doodsbang maakte. 'Ze laat zich op haar knieën zakken om het voor te doen, haar kleine gebalde vuistje gaat omhoog en omlaag en haar mimiek laat me zien hoe ik was: buiten mezelf schreeuwde ik en bonkte ik op de vloer.' Ze schrijft hoe bitter haar tong smaakt, hoe zwaar het gewicht op haar borst voelt. 'Het is niet de pijn die verbaast, maar de fysieke kant ervan.' Ze ontdekt hoezeer lachen deel uitmaakt van ro…Lire la suite

Dit is het diepmenselijk relaas van de bekende schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie (1977), die tijdens de lockdown haar vader, emeritus-professor James Nwoye Adichie (1932-2020), verloor. Hij overleed in Nigeria en contact met familie was op dat moment niet mogelijk voor haar. Op een gegeven moment gaat de lichamelijke en geestelijke pijn die zij doormaakt en beschrijft over in het koesteren van de herinneringen aan een zeer geliefde man en vader. De gevoelens van ontkenning, ongeloof, woede en acceptatie zijn zeker herkenbaar voor mensen die het verlies van een dierbare hebben meegemaakt. Het boek kan troost bieden aan rouwenden.

À propos de Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie, née le 15 septembre 1977, est une écrivaine nigériane originaire d’Abba dans l’État d'Anambra, au sud-est du Nigeria. Elle a reçu plusieurs prix universitaires et littéraires, et est également connue comme militante féministe.

Biographie

Études

Née dans la ville d’Enugu, elle grandit dans la ville universitaire de Nsukka au sud-est du Nigeria, où est implantée l’université du Nigeria (UNN, University of Nigeria, Nsukka) depuis 1960. Elle est la cinquième d'une famille igbo de six enfants. Durant son enfance, son père enseignait à l’UNN comme professeur de statistiques, et sa mère était la responsable du bureau de la scolarité. Sa famille est originaire du village Abba, dans l'État d'Anambra.

Pendant un an et demi, elle …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions