Kleine uil valt al slapend uit het nest en landt op de zachte bodem van het bos. Eekhoorn helpt hem zoeken naar zijn mama. Maar hoe ziet zij er precies uit? Vierkant kartonnen prentenboek met eenvoudige, collageachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Verdwalen
Titre
Mama kwijt
Auteur
Chris Haughton
Traducteur
J.H. Gever
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A bit lost
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2022 | Autres éditions
[28] p. : ill.
ISBN
9789025755201 (hardback)
Placing suggestion
Weglopen - Verdwalen (ZIZO)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een kleine uil valt al slapend uit het nest op de zachte bodem van het bos. Eekhoorn wil hem helpen bij het zoeken naar zijn mama. De aanwijzingen van het uiltje zijn beperkt en dus komen ze enkele malen terecht bij een verkeerde mama. Ondertussen is mama ook op zoek. Eind goed al goed, al houdt het grappige einde een verrassing in. De illustraties, in gedempte kleuren, zijn strak en sober en gemaakt in een digitale collageachtige techniek, met eenvoudige vormen en gestileerde figuren. De prenten hebben meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt: panoramische beelden van het bos, de gefaseerde val van het uiltje, het heen-en-weer rennen van de eekhoorn en het uiltje, de verborgen silhouetten van enkele dieren, mama incluis. De vlakke figuren zijn toch levendig door een sterke lichaamstaal en de positie van de ogen. De compositie is heel doordacht. De afwisseling van platen met een witte achtergrond voor de dialogen en kleurrijke overzichtsplaten voor de actie, geeft dynamiek aan h…Lire la suite

Mama kwijt

Ondanks het feit dat het thema niet zo origineel is, wordt het verhaal heel mooi gebracht. Uiltje verdwaalt niet zomaar, maar valt tijdens zijn slaap uit het nest: boink, boink, boink, ... Eekhoorn en Kikker zullen helpen om mama Uil terug te vinden maar dan hebben ze wel een goede beschrijving nodig. Op zoek naar een hele grote mama vinden ze Beer, bij een mama met puntige oren denkt Eekhoorn aan Konijn, een mama met grote ogen zou Kikker kunnen zijn.... Tot ze uiteindelijk de juiste mama vinden nl. mama Uil. Het is een ontroerend weerzien. Mama Uil nodigt Eekhoorn en Kikker uit in haar nest om het te vieren met koekjes. Het grappige is dat we Uiltje op de laatste bladzijde, met zijn ogen toe, haast weer uit het nest zien vallen.
Eenvoud siert dit verhaal. Dit prentenboek is bedoeld als voorleesboek voor erg jonge kinderen. De eenvoudige teksten en sobere collagetekeningen - in wat vreemde kleuren - maken het heel begrijpbaar voor peuters. De gevoelens die gepaard gaan met zo'n…Lire la suite

À propos de Chris Haughton

Chris Haughton, né en 1978 à Dublin est un auteur jeunesse, illustrateur et designer irlandais.

Biographie

Chris Haughton est publicitaire,, dessinateur de presse (pour The Guardian notamment) et graphiste. Il s'installe en travailleur indépendant en 2012, et « il a fait partie de la sélection du Time Magazine des 100 principaux designers mondiaux, pour son travail avec la société de commerce équitable People Tree (en) ».

Il se lance dans la création et l'illustration d'ouvrages jeunesse au début des années 2010. Ses ouvrages jeunesse ont reçu de nombreux prix.

Ses ouvrages sont traduits dans plusieurs langues, et ses traductions françaises sont publiées par les éditions Thierry Magnier.

En 2017, il crée Little Earth, « un livre jeun…En lire plus sur Wikipedia