Livre
Néerlandais

Christiane F., mijn tweede leven : de cultfiguur en antiheldin van een generatie is terug

Christiane F. (auteur), Sonja Vukovic (auteur), Jan Steemers (traducteur)

Christiane F., mijn tweede leven : de cultfiguur en antiheldin van een generatie is terug

Genre:
Autobiografisch relaas van de vrouw die als dertienjarig heroïnehoertje in Berlijn wereldberoemd werd door haar boek 'Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.'
Titre
Christiane F., mijn tweede leven : de cultfiguur en antiheldin van een generatie is terug / Christiane V. Felscherinow met Sonja Vukovic
Auteur
Christiane F. Sonja Vukovic
Traducteur
Jan Steemers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Christiane F., mein zweites Leben : Autobiographie
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: The House of Books, 2014 | Autres éditions
255 p., [16] p.pl. : ill.
Note
Vert. gebaseerd op de Franse editie Moi, Christiane F., la vie malgré tout
ISBN
9789044345094 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een tweede boek over Christiane F., het meisje dat als dertienjarig heroïnehoertje in Berlijn wereldberoemd werd door haar (ook verfilmde) boek 'Wir Kinder vom Bahnhof Zoo' (1978), vertaald als 'Christiane F.' (1980)*. Dit tweede boek – in de ik-vorm geschreven – vertelt over haar verdere leven. Haar avonturen met David Bowie en Nina Hagen. Haar gelukkigste jaren beleefde ze in Griekenland, waar ze van plek naar plek zwierf, maar waar ook de drugs niet uit haar leven verdwenen en ze bovendien te maken kreeg met een soort psychologische oorlogsvoering om haar vriend Panagiotis. Ze besloot terug te gaan naar Berlijn. Indringend beschrijft ze hoe ze zich voelde toen ze daar van haar zoon, haar alles, gescheiden werd. Hoe de drugs weer steeds meer greep op haar kregen en ze haar verleden niet kon ontlopen. Met katern zwart-witfoto's. Met een epiloog van co-auteur Sonja Vukovic.

Christiane F. Mijn tweede leven

Dit boek hier recenseren vind ik een beetje vreemd. Het gaat immers helemaal niet om een jeugdboek. Het eerste boek van Christiane F. bevond zich tijdens mijn jeugd zelfs in de volwassenafdeling van onze dorpsbibliotheek. Maar net als veel tieners van mijn generatie waagde ik me er toch aan om het boek te lezen.

Nu dit vervolg uitkomt, kan ik me goed indenken dat er heel wat mensen erg nieuwsgierig zijn naar hoe het leven verder is gelopen voor de drugsverslaafde tiener die we in Christiane F. leerden kennen. Maar de mensen die het eerste boek lazen, zijn ondertussen ook weer wat ouder. Veel jongeren zal dit tweede boek dan ook niet bereiken.

Dit wil niet zeggen dat het leven van Christiane F. niet interessant gebleven is. De problemen waarmee ze als volwassene te maken heeft, staan echter ver af van de jongeren van vandaag. Zo beschrijft ze hoe het is om als moeder met pleegzorg te maken te krijgen, vecht ze zowel tegen haar verslaving als tegen nieuwsgierige…Lire la suite

À propos de Christiane F.

Christiane Felscherinow, née le 20 mai 1962 à Hambourg, est une Allemande connue par le public à la fin des années 1970 sous le pseudonyme de Christiane F., par le livre Moi, Christiane F., 13 ans, droguée, prostituée… et par le film du même nom sorti en 1981 qui racontent l'un et l'autre son enfance puis son adolescence, dans la drogue et la prostitution.

Biographie

Une petite enfance violente et tourmentée

Christiane grandit dans une famille où elle ne connaît que manque d'affection et violence, battue régulièrement par son père, devenu alcoolique. Cette situation et le caractère soumis de sa mère marquent la vie quotidienne de la petite fille.

Lorsqu'elle a six ans, toute la famille …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions