Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Oktober is de koudste maand

Christoffer Carlsson (auteur), Clementine Luijten (traducteur)
Vega (16, ik-figuur) gaat in een afgelegen gebied in Zweden zelf op zoek naar haar verdwenen oudere broer. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Oktober is de koudste maand
Auteur
Christoffer Carlsson
Traducteur
Clementine Luijten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Oktober är den kallaste månaden
Éditeur
Amsterdam: HarperCollins Young Adult, 2017
206 p.
ISBN
9789402700541 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vega (ik-figuur) is een 16-jarig meisje dat in een afgelegen gebied in Zweden woont. Ze krijgt vragen van de politie over haar broer en waar die nu is. Maar Vega wil niets kwijt aan de politie. Ondertussen zoekt ze zelf uit wat er gaande is en komt ze ook steeds vaker in contact met jongens. Deze eerste Young Adult roman van de Zweedse thrillerauteur (1986) won meteen de prijs voor beste Young Adult-thriller van het jaar 2016 in Zweden. Het verhaal is dan ook zeker goed geschreven: met mooi taalgebruik beschrijft de auteur gevoelens en situaties. Verder zit er ook diepgang en spanning in, waardoor het boek moeilijk weg is te leggen. De personages krijgen steeds meer achtergrond en worden hierdoor echt. Buiten een spannende thriller komt ook de psychologische kant van het arme en afgesloten milieu waarin Vega opgroeit aan bod. Voor lezers vanaf ca. 15 jaar.

Oktober is de koudste maand

Twee politieagenten staan voor de deur van de zestienjarige Vega. Ze zijn op zoek naar haar oudere broer, Jakob. Vega heeft al een paar dagen niets meer van hem gehoord. Ze weet echter dat ze hem moet vinden voordat de politie dat doet. Vega is een typische puber, en toch ook niet. Ze groeit op in een geïsoleerd dorp in het midden van de bossen, aan de rand van de maatschappij. Familievetes uit lang vervlogen tijden bepalen de relaties in het heden. Criminaliteit en geweld maken deel uit van het dagelijks leven. Werk is er niet of zelden, dus je doet wat je moet om te overleven. “In de ogen van de anderen waren wij de kinderen van mislukte boeren, verbitterde bajesklanten, illegale alcoholstokers en helers”. De enige relaties die er voor Vega toe doen, zijn die met haar moeder en broer. Maar ook die lijken zich vaak te beperken tot gevoelloze conversaties. Misschien dat Vega zich daarom zo destructief haar eerste seksuele ervaringen werpt? Wil ze gewoon iets voelen? Zoekt ze iets m…Lire la suite

À propos de Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson, né en 1986 à Halmstad, en Suède, est un écrivain et criminologue suédois, auteur de roman policier.

Biographie

Criminologue, il est récompensé par le Young Criminologist Award 2012 décerné par l'European Society of Criminology (en).

En 2013, il est lauréat du prix du meilleur roman policier suédois 2013 pour Le Syndrome du pire (Den osynlige mannen från Salem).

Œuvre

Romans

Série Leo Junker

  • Den osynlige mannen från Salem (2013)
  • Den fallande detektiven (2014)
  • Mästare, väktare, lögnare, vän (2015)
  • Den tunna blå linjen (2017)

En lire plus sur Wikipedia