Livre
Néerlandais

Werk werk werk : roman

Korte verhalen over de wijze waarop mensen zin geven aan hun werk en soms daarmee worstelen.
Sujet
Arbeid
Titre
Werk werk werk : roman
Auteur
Christophe Van Gerrewey 1982-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Kalmthout: Polis, 2017
234 p.
ISBN
9789463102100 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vermalen tussen de raderen van de arbeid

Roman. In zijn nieuwe boek Werk werk werk fileert Christophe Van Gerrewey in vijf scènes de ongemakkelijke beroepssituaties waarin zoveel ambitieuze mensen zich vastrijden. Een meanderende, maar spitse en vaak grappige roman met een sociologisch tintje.

Hij is de favoriete schietschijf van Herman Brusselmans. En ook de illustere belhamel J. De Witte sleep destijds zijn vileine pen aan de boeken van Christophe van Gerrewey (°1982). De Gentse architectuurprofessor, essayist en romancier wekt weerstand op.

Maar Van Gerrewey laat zich niet gauw van de wijs brengen. Hij kiest zelf zijn moment om terug te slaan, rustig, gedecideerd en minstens even scherp. Van Gerrewey houdt van een potje polemiek, zo bewees zijn essaybundel Over alles en voor iedereen (2015) en zijn onverwachte oekaze tegen Lize Spit. Hij is daarmee stilaan een unicum in de Vlaamse literatuur, ook al omdat hij afkerig is van opdringerig mediagedruis of podiumfratsen.

Lichtjes onverstoorbaar brengt einzelgänger Van Gerrewey vanuit de fluwelen luwte van zijn werkkamer enige cerebraliteit terug in het literaire debat. Ook zijn romans - het met de Debuutprijs bekroonde Op de hoogte (2012) en Trein met vertraging (…Lire la suite

Jobs jobs jobs

Roman. Werken we om te leven of leven we om te werken? Het is een vraag die in de literatuur weinig aan bod komt. Christophe Van Gerrewey brengt daar verandering in.

'Wat ons overkomt, is slechts een andere naam voor de manier waarop de omstandigheden op ons drukken', beweerde Henry James ooit, 'zodat een verslag van wat ons overkomt een verslag is van onze omstandigheden.' Deze zin vormt het motto bij Christophe Van Gerreweys roman Werk werk werk en is er ook een kernachtige samenvatting van. Iedereen zit in deze roman gekneld in zijn of haar arbeidsomstandigheden.

In Werk werk werk voert de naamloze verteller vijf gesprekken met vrienden en familie. Het is geen vooropgezet plan dat die gesprekken over het werk gaan. In het eerste hoofdstuk doet de verteller bijvoorbeeld nogal wat moeite om de vriendschapsbanden met zijn goede maat Wolf te onderhouden. Hij krijgt Wolf echter slechts een krap halfuurtje te spreken, want druk druk druk. Ook Trice, werkzaam bij een kunstencentrum, of Frida, jarenlang zijn naaste collega op de Gentse universiteit, of Thomas, zijn oude klasgenoot die romans is g…Lire la suite

Werkroman geserveerd als een shot cafeïne

Vijf intrigerende uitsnedes uit het alledaagse werkleven presenteert Christophe Van Gerrewey in Werk werk werk. De professor uit Zwitserland bijvoorbeeld, die vlak voor een belangrijke vergadering gehaast een keuze moet maken tussen een lungo en een americano. Volstrekt onbelangrijk, ware het niet dat Van Gerrewey diepgang weet te geven aan deze keuzestress met overpeinzingen over het verlammende effect van nieuwe technologie op de arbeidscommunicatie, opgetekend met een gejaagdheid die voelt als een flink cafeïne-shot.

In een ander gesprek droomt de jonge academicus die bijna bezwijkt onder de moordende concurrentie binnen de academische wereld en vermoeiende zoektochten naar beurzen voor promotieonderzoek, heel even van een nieuwe carrière als kok. Tot de angst voor verandering weer toeslaat en hij verslagen concludeert: 'Kok worden zal een droom blijven, (...) als een klontje suiker in een kopje lauwe, bittere thee - want zo smaakten mijn professionele bezigheden meer dan eens'.

Zelfs de succesvolle schrijver Thomas, die de bewondering geniet van de bevriende professor omdat hij nooit later stopt met werken dan kwart voor één in de middag, heeft iets te klagen over zijn baan. Zo is het voor hem onmogelijk om thuis te werken, want dat leidt tot 'werk dat nooit ophoudt' - hij vergelijkt het theatraal met een gas dat 'tot in de kleinste uithoeken van het dagelijks leven naar binnen dringt'.

Het slechte nieuws van Werk werk werk: of u nu z…Lire la suite

De auteur is een met verschillende cultuur- en literaire prijzen bekroonde schrijver en presenteert in dit boek vijf verhaaltjes waarbij alles draait om zingeving in relatie tot het werkproces. De verschillende hoofdfiguren kijken elk op hun eigen manier naar het nut en noodzaak van hetgeen ze doen en of de samenleving daar baat bij heeft. De lezer ontdekt wat er in de hoofden speelt van de arbeiders en op welke wijze zij hun eigen demonen proberen tot rust te manen. Dit boek geeft een kijkje in onze eigen gedachtewereld en laat een rauwe werkelijkheid zien van de strijd welke in onze hoofd en hart speelt als het gaat om de correlatie tussen leven, zingeving en werk. De schrijver krijgt het voor elkaar om de duiding van de gevoelens in het dagelijkse werk en leven van de gewone man tot onderzoeksobject te verheffen. Wat maakt werken nu zinvol en hoe mensen met uiteenlopende functies en achtergronden hiermee omgaan, is het thema van deze bundel. Het boek leest vlot en geeft de lezer st…Lire la suite