Livre
Néerlandais
Na dertig jaar is een groepje vrienden nog steeds bezig met de onopgeloste moord op een meisje.
Titre
De Krijtman
Auteur
C.J. Tudor
Traducteur
Edzard Krol
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The chalk man
Éditeur
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2020 | Autres éditions
349 p.
ISBN
9789400512269 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De Krijtman

Eerste zin. Het hoofd van het meisje rustte op een hoopje oranjebruine bladeren.

1986. Eddie en zijn vrienden wonen in een ingeslapen stadje, een internetloze wereld waarin deze twaalfjarigen via krijttekeningen boodschappen voor elkaar achterlaten. Op een dag wordt het lichaam van een ouder meisje gevonden. Ze is gruwelijk verminkt, haar hoofd is onvindbaar. Dertig jaar later komt het verleden weer bij Eddie – ondertussen leraar Engels, stevig aan de drank, hardnekkige kleptomaan – aankloppen. Een van zijn oude vrienden verdrinkt voor hij kan onthullen wie indertijd de moordenaar was. Dan blijkt hoe banale handelingen van toen op ieders leven een verwoestend effect hebben gehad.

De Krijtman was een sensatie op de Frankfurter Buchmesse en zou, aldus het persbericht, nu al de thriller van 2018 zijn. Dat is wat overdreven – en niet alleen omdat het jaar nog jong is. Het verhaal zou zelfs sterker zijn zonder die enge krijtmannetjes die her en der verschijnen en Ed in zijn nachtmerries met veel Hammer Horror -ov…Lire la suite

In 1986 ontdekten vier vrienden van omstreeks twaalf jaar het in stukken gehakte lichaam van een meisje in het bos. De dader werd nooit gevonden. Dertig jaar later vertelt Eddie hoe alle oude herinneringen aan die zaak weer opgerakeld worden door Mickey die er een boek over wil schrijven en meent te weten wie de dader is. Voor Mickey dat echter kan vertellen, komt hij zelf om het leven. Goed ontvangen debuut van de Engelse schrijfster. Het verhaal speelt afwisselend in 1986 en 2016. De auteur weet de gebeurtenissen uit 1986 op een overtuigende manier door de ogen van een kind te vertellen, terwijl de volwassen Eddie uit 2016 commentaar levert op hoe hij de dingen destijds zag. Zorgvuldig opgebouwde plot rond een handjevol personages, waarbij voor de lezer genoeg te speuren valt, voor uiteindelijk alle gebeurtenissen van vroeger en nu verklaard zijn. Doet qua stijl denken aan 'It' van Stephen King, waarin een stel kinderen geconfronteerd worden met een mysterie en daar als volwassenen …Lire la suite

À propos de C.J. Tudor

C.J. Tudor, née Caroline J. Tudor à Salisbury en Angleterre, est une romancière britannique, auteure de romans policiers.

Biographie

C.J. Tudor est journaliste, scénariste et rédactrice en chef.

En 2018 paraît son premier roman, L'Homme craie, avec lequel elle est lauréate dans la catégorie meilleur premier roman du prix Barry 2019 et du prix Thriller 2019.

Œuvre

Romans

  • L'Homme craie, Pygmalion, 2018 ((en) The Chalk Man, 2018), trad. Thibaud Eliroff (ISBN 978-2-7564-2173-5)
  • La Disparition d'Annie Thorne, Pygmalion, 2019 (En lire plus sur Wikipedia