Livre
Néerlandais

Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen

Clarice Lispector (auteur), Gerda Dendooven (dessinateur), Arthur Japin (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Volstrekt uniek verhalen over slimme huisdieren

In Bijna waar vertelt de hond van de schrijfster hoe het zit met de kippen van de buurvrouw en de kwaadaardige vijgenboom. In De vrouw die de vissen doodde haalt Lispector liefdevol alle dieren aan die ze ooit had, tot de aap Lisette toe. Het titelverhaal gaat over een konijn dat op mysterieuze wijze altijd weer ontsnapt.

De r
Titre
Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen
Auteur
Clarice Lispector
Dessinateur
Gerda Dendooven
Traducteur
Arthur Japin Benjamin Moser 1976-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021 | Autres éditions
111 p. : ill.
ISBN
9789045123615 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De zielenroerselen van een kip

Joãozinho is een ontsnappingskunstenaar. Veel hersens heeft hij nochtans niet, hij snuffelt zijn ideeën uit de lucht door zijn neus te rimpelen. Dat gaat zo met konijnen. Maar het is een raadsel hoe hij er telkens weer in slaagt uit te breken zonder de tralies van zijn hok te verbuigen.

Joãozinho is de held van een 'detectiveverhaal voor kinderen' van de hand van Clarice Lispector (1920-1977), een van de grootste namen in de Braziliaanse literatuur, nu samen met drie andere verhalen vertaald door het bekende schrijverspaar Arthur Japin en Benjamin ­Moser.

Lispector voert zichzelf op in deze verhalen. In 'De vrouw die de vissen doodde' vraagt ze in de eerste zin al of de kinderen haar op het eind van het verhaal willen vergeven omdat ze de vissen van haar zoon heeft laten doodgaan omdat ze het te druk had met schrijven. Om dan te komen met een pleidooi waarin ze haar immense dierenliefde tentoonspreidt. In 'Zo goed als waar' voert ze haar hond Ul…Lire la suite

À propos de Clarice Lispector

CC BY-SA 4.0 - Image by Bisilliat, Maureen

Clarice Lispector (son nom de naissance est Chaya Pinkhasovna Lispector) est une femme de lettres brésilienne. Elle est née le 10 décembre 1920 de parents juifs à Tchetchelnyk, un petit village d'Ukraine et morte le 9 décembre 1977 à Rio de Janeiro. Épouse de diplomate, mystique, elle est reconnue internationalement pour ses romans novateurs, mais elle est aussi une grande nouvelliste et une journaliste de renom, ayant assuré une chronique nationale de façon régulière.

Bien que le mot écrivain ait un féminin en portugais, Clarice Lispector refusa toujours son utilisation, assurant « appartenir aux deux sexes ». Elle est décrite par Benjamin Moser, comme : l'écrivain juif la plus importante depuis Kafka.

Biographie

Considérée c…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions