Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Salomé : de zoektocht naar een verdwenen kind

Colombe Schneck (auteur), Marijke Arijs (traducteur)
Verslag door de Franse journaliste over haar speurtocht naar de geschiedenis van haar joodse familie, afkomstig uit Litouwen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels om het leven kwam.
Titre
Salomé : de zoektocht naar een verdwenen kind
Auteur
Colombe Schneck
Traducteur
Marijke Arijs
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La réparation
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2014
155 p. : ill.
ISBN
9789059364714 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Kiezen voor het leven

De Franse schrijfster en journaliste Colombe Schneck schreef een boek over het Holocaustverleden van haar familie. En scoorde er een bestseller mee. Veerle Vanden Bosch

'Ik dacht: zo simpel is het niet, je draagt sandalen van roodbruin geitenleer, je geniet van onmogelijke liefdesgeschiedenissen, je houdt van zwemmen in de Middellandse Zee en jij denkt dat een wicht zoals jij over de Shoah kan schrijven?' Die bedenking maakt de Franse journaliste en schrijfster Colombe Schneck zich inSalomé, een boek waarmee ze een snaar raakte in Frankrijk: het werd er een stevige bestseller, stond op de shortlist van de Prix Femina en haalde een handvol andere prijzen binnen.

Levensgenieter of niet, als je uit een Joodse familie komt, dringt de geschiedenis zich vroeg of laat onvermijdelijk aan je op. Dat moment komt bij Colombe wanneer haar moeder haar tussen neus en lippen vraagt of ze haar babydochtertje als tweede naam 'Salomé' wil geven, 'de naam van haar nichtje van wie niets meer over was'. Een verzoek waarvan Colombe de draagwijdte aanvankelijk niet inschat. Want in haar familie is alles wat te maken heeft met de oorlog, het overleven van haar oudt…Lire la suite

Van de joden die in 1940 in Litouwen woonden, was vijf jaar later 95 procent vermoord. Onder hen het kleutertje Salomé. Achternicht van dit meisje is de Franse journaliste Colombe Schneck, die vijf boeken schreef en diverse prijzen won. 'Salomé' is een familiegeschiedenis, een zoektocht naar wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog met Schnecks in Litouwen wonende familie gebeurde. In augustus 1941 belandde Salomé met haar ouders in een getto, het begin van een tragische geschiedenis die eindigde met de dood. Over haar korte leven en sterven werd na de oorlog niet meer gesproken. Schneck ging op zoek naar het verhaal van Salomé. Het eerste dat ze vond, was een foto van het kind met haar vader en moeder. 'Ik kijk naar Salomé en haar ouders en ik smeek hen: "Ga weg, ga weg uit Litouwen, dat vervloekte land." Ze horen me niet.' 'Salomé' gaat over aangrijpende keuzes die te groot zijn om te maken. Het boek was in Frankrijk een bestseller.

À propos de Colombe Schneck

Colombe Schneck, née le 9 juin 1966 à Paris (France), est une journaliste française de radio, écrivaine et réalisatrice de documentaires.

Biographie

Famille

Sa grand-mère maternelle, Ginda, venue de Lituanie en France pour ses études en 1924, a deux enfants avec un médecin juif russe, Simkha Apatchevesky : une fille, Hélène, mère de Colombe Schneck, décédée en 2001, et un garçon, l'écrivain Pierre Pachet (1937-2016). La nièce de Ginda, Salomé Bernstein, est morte à Auschwitz en 1943.

Son père, Gilbert Schneck, médecin à Sétif, sur le front algérien, est mort en 1990 à l'âge de 58 ans, juif caché pendant la guerre par Charles Schmitt, instituteur à Nontron, et Thérèse Moreau, couturière à Périgueux dont le père Max fut assassiné, en 1949, à Strasbourg.

Colombe Schneck est née à Paris le En lire plus sur Wikipedia