Na een pandemie die de mensheid in tweeën heeft gespleten, proberen verdelgingseenheden Manhattan terug te veroveren op de levende doden.
Titre
Zone 1 : roman
Auteur
Colson Whitehead
Traducteur
Harm Damsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Zone one
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
362 p.
ISBN
9789025473013 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Antiheld in zombieland

Van historische romans tot detectives en misdaadboeken: van Colson Whitehead (52) kun je veel verwachten. Maar een zombieroman? Daar vielen in de literaire wereld in 2011 de monden pas echt van open. Welkom in het elf jaar later eindelijk vertaalde Zone 1.

Elf jaar geleden stond Colson Whitehead al bekend als een auteur die in elk boek een nieuw genre verkende. Anno 2011 had hij een detective geschreven (De intuïtionist), een verzameling essays over New York (De Colossus van New York), een satire over het Amerikaanse consumentisme (Apex is een pleister op de wonde) en een bildungsroman (Sag Harbor). Maar toen hij dat jaar met een zombieroman kwam, was er verbazing alom. Was dat niet een beetje beneden de literaire waardigheid van een auteur als hij? Was er zoiets als een literaire zombieroman denkbaar?

Sindsdien verschenen er van Whiteheads hand een boek over poker (De kaarten op tafel), een allegorie over racisme (De ondergrondse spoorweg), een variatie op de historische roman (De jongens van Nickel) en een zogeheten heist novel, oftewel een misdaadroman met een roofoverval in het hart (Harlem Shuffle). Maar nog altijd geldt die zombieroman ietwat als een buitenbeentje. Het is waarschijnlijk geen toeval dat dit boek, Zon…Lire la suite

Literaire zombies in New York

In deze zombieroman van Colson Whitehead overleeft de volhardende middenmaat. Dat levert geen bijster interessante hoofdfiguur op, maar het slot is fraai.

Ook elf jaar geleden stond Colson Whitehead al bekend als een auteur die in elk boek een nieuw genre verkent. In 2011 had hij een detective geschreven (De intuïtionist), een essaybundel over New York (De Colossus van New York), een satire over het Amerikaanse consumentisme (Apex is een pleister op de wonde) en een bildungsroman (Sag Harbor). Maar toen hij dat jaar met een zombieroman kwam, was er verbazing alom. Was dat niet beneden de literaire waardigheid van een auteur als hij? Was er zoiets als een literaire zombieroman denkbaar?

Sindsdien publiceerde Whitehead een boek over poker (De kaarten op tafel), een allegorie over racisme (De ondergrondse spoorweg), een variatie op de historische roman (De jongens van Nickel) en een zogeheten heist novel: een misdaadroman met een roofoverval in het hart (Harlem Shuffle). Maar nog altijd geldt die zombieroman als een buitenbeentje. Het is waarschijnlijk geen toeval dat dit boek, Zone 1, nu pas in vertaling verschijnt.

Lire la suite

Een literaire zombieroman van de bekroonde auteur van ‘De ondergrondse spoorweg’ en ‘Harlem Shuffle’. Een pandemie splijt de mensheid in tweeën: de levenden, en de levende doden. De belangrijkste taak van de overlevenden onder de Amerikaanse bevolking is het terugveroveren van Manhattan op de moordlustige zombies. Mark Spitz, lid van een verdelgingseenheid opererend vanuit een veilige enclave — Zone 1 — probeert in een tijdsbestek van drie dagen grip te krijgen op een uit de hand lopende situatie, terwijl de prille beschaving langzaam onder zijn voeten weg lijkt te vallen. 'Zone 1' is in een vlotte, prettige leesbare stijl geschreven met veel oog voor het schetsen van sfeer, en zal een brede tot literaire groep thriller- en horrorlezers aanspreken. Colson Whitehead (New York, 1969) is een internationaal bekende Amerikaanse schrijver en romanschrijver. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de National Book Award, de Pulitzerprij…Lire la suite

À propos de Colson Whitehead

Colson Whitehead, né le 6 novembre 1969 à New York, est un romancier américain. Il est un des rares écrivains à remporter deux fois le prix Pulitzer de la fiction, en 2017 et 2020, pour Underground Railroad et Nickel Boys.

Biographie

Arch Colson Chipp Whitehead est né le 6 novembre 1969 à New York. Il fréquente la Trinity School de New York (en), puis est diplômé de l'université Harvard en 1991. Journaliste, ses travaux paraissent dans de nombreuses publications, dont le The New York Times, Salon et The Village Voice.

Il est lauréat du prix Pulitzer de la fiction 2017 pour son roman Underground Railroad, déjà élu meilleur ro…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions