Livre
Néerlandais

Constantijn Huygens op dienstreis : zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs 1654

Constantijn Huygens (auteur), S. Groenveld (auteur de l'introduction)

Constantijn Huygens op dienstreis : zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs 1654

Teksteditie van het verslag van een reis die Constantijn Huygens (1596-1687) maakte als raadsheer van de Nassause Domeinraad.
Titre
Constantijn Huygens op dienstreis : zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs 1654 / Constantijn Huygens ; uitgegeven en ingeleid door S. Groenveld
Auteur
Constantijn Huygens 1596-1687
Auteur de l'introduction
S. Groenveld
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Hilversum: Verloren, 2013
140 p. : ill.
ISBN
9789087043650 (hardback)
Placing suggestion
Nederland 944.5 (SISO) Nieuwe tijd ; Verenigde Provinciën (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 6 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Constantijn Huygens (1596-1687) was behalve dichter en musicus ook diplomaat en secretaris van enkele stadhouders. Hij bekleedde ook de post van raadsheer in de Nassause Domeinraad, de instantie die de onroerende goederen van de Oranjes beheerde. In september en oktober 1654 maakte hij in die hoedanigheid een dienstreis langs enkele bezittingen in de zuidelijke Nederlanden, teneinde rentmeesters verantwoording te laten afleggen, zich op de hoogte te stellen van de toestand van de goederen en om de verpachting en de verkoop van hout te regelen. Van die reis door vaak ernstig door oorlog geteisterde gebieden is dit het nooit eerder gepubliceerde verslag. Groenveld, als historicus een expert en oudgediende op het gebied van zeventiende-eeuwse geschiedenis, zorgde voor een uitgebreide inleiding. Als bijlage zijn enkele gedichten opgenomen die Huygens tijdens zijn reis schreef. De teskteditie is voorzien van talrijke verklarende voetnoten. Het boek bevat talrijke illustraties in zwart-wit,…Lire la suite

À propos de Constantijn Huygens

Constantijn Huygens, seigneur de Zuylichem, né à La Haye le 4 septembre 1596 et mort dans sa ville natale le 28 mars 1687, est un homme d'État, un poète et un compositeur néerlandais.

Il est le fils de Christian Huygens, secrétaire des commandements de Guillaume le Taciturne, et le père du physicien, géomètre et astronome Christian Huygens (1629—1695).

Biographie

Constantijn est secrétaire et conseiller intime de Maurice de Nassau, prince d'Orange, et des stathouders Frédéric-Henri, Guillaume II et Guillaume III.

Il est chargé en 1661 de se rendre auprès de Louis XIV pour négocier la restitution de la ville d'Orange, et obtient d'en reprendre possession ; elle est rendue à Guillaume III en 1665.

Huygens entre en relation avec les sa…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions