Livre
Néerlandais

Alles is anders

Corine Naranji (auteur), Veronica Nahmias (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
De 11-jarige Koerdische Zahra woont sinds kort in een asielcentrum in Nederland. Wanneer ze voor het eerst hier naar school gaat, merkt ze dat er veel verschillen tussen de twee culturen zitten. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Alles is anders / Corine Naranji ; ill. Veronica Nahmias
Auteur
Corine Naranji
Dessinateur
Veronica Nahmias
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2006 | Autres éditions
123 p. : ill.
ISBN
90-448-0269-0

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zelfstandig te lezen vervolg op 'Zahra'*. Een Koerdisch meisje van elf jaar verhuist vanuit een vluchtelingenkamp in Irak naar Nederland. Haar zieke broertje, de reden waarom de familie naar Nederland mocht komen, is geopereerd en hersteld. Voor Zahra begint nu een ander leven. Ze mag naar school, maar daar heeft ze last van taalproblemen en wordt ze gepest. De aanpassingsproblemen in het integratieproces van Zahra en haar familie worden goed beschreven en de botsingen en overeenkomsten tussen de culturen worden met veel inlevingsgevoel naar voren gebracht. De sfeervolle potloodillustraties met grijstinten verlevendigen het verhaal. Verzorgd uitgegeven boek met een overzichtelijke bladspiegel. Achter in het boek worden bepaalde woorden en begrippen uitgelegd. Een aanrader doch meisjes zullen zich vanwege de vrouwelijke hoofdfiguur eerder tot het boek aangetrokken voelen dan jongens. Vanaf ca. 9 jaar.

Alles is anders

Zahra woont met haar ouders, zusjes en broertje in een asielcentrum in Nederland. Eerst heeft ze tien jaar in een vluchtelingenkamp in Irak gewoond. Hier in Nederland lijkt het wel of ze in een paradijs terecht gekomen zijn. Echte bedden,stenen huizen, supermarkten ... Het betekent een hele aanpassing voor deze mensen. Op school wordt Zahra goed aanvaard, alleen is er Hilde die haar vanaf de eerste dag pest. Zahra begrijpt er niets van, maar met vallen en opstaan komt alles op zijn pootjes terecht. Dit levensechte verhaal over een Koerdisch vluchtelingengezin is aangrijpend en emotioneel geschreven, zodat kinderen die het lezen direct betrokken worden in de problematiek die zo uiteenlopend kan zijn. Het bewijst weer eens dat culturen dikwijls voor botsingen zorgen en dat er heel veel goede wil van beide kanten nodig is om te kunnen samenleven.

Suggestions